NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Čačanski obračun

Članovi Dropsove grupe vrlo su međusobno povezani i konspirativni i manje kontaktiraju sa drugim licima kako iz kriminogene tako i iz drugih sredina. U gradu postoji strahopoštovanje prema celoj grupi

      ZAJEČAR
       I Grupa
       Vođa grupe je MILKIĆ SLOBODAN zvani “Boce kockar”, a članovi grupe su Vojnović Dragi zv. “Kesa”, Andrejević Jovo zv. “Baklja”, Andrejević Dejan zv. “Mlađi Baklja”, Stojković Saša zv. “Bilder” i Milavec Oliver. Kriminalna delatnost grupe je krujumčarenje opojnih droga, krijumčarenje oružja i municije, falsifikovanje isprava, kao i nedozvoljena trgovina razne robe (zlato, cigarete, kafa i dr.). Pojedini članovi grupe evidentirani su i kao izvršioci i drugih krivičnih dela i to razbojništava, nasilničkog ponašanja, nanošenja teških telesnih povreda i dr. Kontakte održavaju sa licima iz kriminogenih sredina i imaju uporišta i dobre veze u Bugarskoj - Sofiji. Član grupe Milovec Oliver zaposlen je u carinarnici na graničnom prelazu “Mokranje” i pretpostavlja se da isti s obzirom na položaj omogućava ilegalno unošenje droge, zlata, oružja i druge robe. Ostvaruju kontakt i sa radnicima Vojske Jugoslavije, posebno na graničnom prelazu, a pretpostavka je da imaju veze i sa grupama sa područja Beograda i Niša, koji se bave navedenim delima. Pretpostavlja se da je glavni izvor snabdevanja opojnom drogom za Timočku krajinu opisana grupa.
      
       II Grupa
       Grupu čine ZLATKOVIĆ MILAN zvani “Štroka” i VUČELIĆ RAJKO (radnik saobraćajne policije). Kriminalna delatnost grupe je vršenje krivičnih dela oduzimanja motornih vozila, teških krađa na motornim vozilima, krujumčarenje automobila, posredovanje u preprodaji kradenih automobila, kao i prevoženju kradenih vozila. Pored navedenih kriminalnih delatnosti isti vrše i krivična dela prevara i falsifikovanja isprava, što se naročito odnosi na prateću dokumentaciju za motorna vozila. Vučelić Rajko, kao radnik policije, često se angažuje na prevoženju kradenih vozila, koristeći svoj status i uniformu. Zlatković organizuje i planira izvršenje krivičnih dela i obavlja kontakte sa licima koja vrše navedena dela. Kontakte održavaju sa Tulimirović Milanom zv. “Tuta”, Kovačević Dejanom zv. “Pacov” i Vidović Vladanom zv. “Fida”. Svi su iz Beograda (“Avalska grupa”). Kontakte takođe održavaju i sa Pavlović Branislavom iz Niša i drugim licima sa područja Srbije, Republike Srpske, kao i iz Bugarske. Sklonosti lica su nepoznate i ne postoje operativna saznanja da li Zlatković ilegalno poseduje oružje.
      
       ČAČAK
       I Grupa
       Vođa grupe je NOVČIĆ MARKO zvani “Marko Karatista” i “Bosanac” i LAZOVIĆ MILADIN zv. “Laki” a članovi grupe su Janjić Novica zv. “Dado”, Trnavac Dalibor, Marčeta Dragan, Nikolić Mihajlo zv. “Miško Frkan” i Novičić Dalibor zv. “Dado”. Grupa je poznata pod nazivom “Bosanci”. Kriminalna delatnost grupe je vršenje teških krađa, nasilničkog ponašanja, krađa, ilegalnog prelaska ilegalne granice, ilegalnog držanja oružja, a vrše i krivična dela ucena i iznuda. Grupu je formirao Lazović Miladin zv. “Laki”, koji se pored navedenih dela bavi nedozvoljenom trgovinom nafte i naftnih derivata. Lazović je vlasnik benzinske pumpe i motela u Čačku. Novičić u grupi predstavlja autoritet, pošto je karatista i sportista. Sva dela većinom planira i organizuje Lazović, a izvršava ih Novičić sa ostalim članovima grupe. Članovi grupe vrše krivična dela u Čačku, ali i na području Beograda i drugih gradova Srbije i u inostranstvu (Belgija, SR Nemačka i Republika Srpska). Grupa je ostvarila dobre kontakte sa ostalim grupama na području Čačka, a naročito u dobrim odnosima je sa grupom “Dropsa”, kao i sa za sada nepoznatim grupama u Beogradu. Nekoliko članova grupe doselilo se iz Bosne, zbog čega su i dobili naziv “Bosanci” i s obzirom na ratno dejstvo u Bosni gde su isti učestvovali, često su u posedu ilegalnog vatrenog oružja. Prema operativnim podacima većina članova u ilegalnom posedu ima vatreno oružje i skloni su pružanju otpora i upotrebi oružja.
      
       II Grupa
       Vođa grupe je DROBNjAK DRAGAN zvani “Drops”, a članovi grupe su Vitorović Perica zv. “Majdak” i Đoković Miodrag zv. “Mejo”. Grupa je u Čačku poznata pod nazivom “Dropsova grupa”. Krivična delatnost grupe je vršenje krivičnih dela sa elementima nasilja i to - ubistva, pokušaja ubistva, nanošenja teških telesnih povreda, iznude, otmice, neovlašćeno držanje i nošenje vatrenog oružja kao i izazivanje opšte opasnosti postavljanjem eksplozivnih naprava i bombi. Poslednjih godina Drobnjak i ostali članovi grupe dovođeni su u vezu sa izvršenjem više krivičnih dela ubistava na području Čačka i šire, te su podmetanjem eksplozivnih naprava (na benzinskoj pumpi “Leonardo”) ugrožavali lica i uništavali imovinu. Članovi Dropsove grupe vrlo su međusobno povezani i konspirativni i manje kontaktiraju sa drugim licima kako iz kriminogene tako i iz drugih sredina. Vođa grupe “Drops” je organizator izvršenja krivičnih dela i u gradu postoji strahopoštovanje prema celoj grupi. Vlasnik je turističke agencije “Drops turs”, “Honda Akord”, ima veći broj putničkih, teretnih i terenskih automobila. U sukobu su sa grupom Bojović Gorana zv. “Goksi” među kojima je u više navrata dolazilo do obračuna i upotrebe vatrenog oružja. Operativna saznanja ukazuju da su sukobi između ove dve grupe nastavljeni i postoje pretnje među članovima da će biti ubijeni. Članovi grupe vrlo su agresivni, često ilegalno poseduju vatreno oružje i skloni su upotrebi istoga i prema radnicima policije.
      
       NOVI PAZAR
       EMROVIĆ HALIL, poseduje krojačku fabriku “Edihal” u Novom Pazaru, koja je pokriće za njegovu osnovnu kriminalnu delatnost krijumčarenje heroina iz Turske preko Kosova i Hrvatske, za zemlje zapadne Evrope. U kamionima kojima prevoze teksas platno iz Turske, švercuju velike količine heroina. U Mađarskoj je u jednom od takvih transporta pronađeno i oduzeto 113 kilograma heroina, koje su vozili Halilov brat od strica Emrović Zamo zv. “Zamoran” i Bihorac Muzafer. Heroin je u Istanbulu preuzeo od braće Semira i Munira, koji poseduju fabriku tekstila, a trebalo je da se isporuči izvesnom Franji iz Zagreba. Posle hapšenja Nirsa Hadžipećanina u Hrvatskoj i pronalaska 164 kilograma heroina koji je transportovan autobusom autoprevozničke firme iz Sarajeva, Emrović je imao velike probleme sa sarajevskim podzemljem koje ga je osumnjičilo da je umešan u oduzimanje navedenog heroina.
       LjAJIĆ ESAD zv. “Kero”, bavi se krijumčarenjem opojne droge iz Turske ka zemljama zapadne Evrope, zbog nedozvoljene trgovine opojnim drogama osuđivan je 1991. godine u Beogradu. Prema operativnim saznanjima, heroin transportuje kamionima kojima se vrši prevoz repromaterijala za proizvodnju odeće u Novom Pazaru. Glavni saradnik u Turskoj - Istanbulu, jeste Aljković Hajro a u Hrvatskoj Bibić Mensur zv. “Meljo”, obojica poreklom iz Novog Pazara. Transportere droge ima u Sarajevu, Makedoniji, Bugarskoj i Mađarskoj. Heroin iz Turske prebacuje u zapadnu Evropu krijumačarskim kanalima preko Bugarske, Rumunije i Mađarske, drugi kanal vodi preko Kosova i Crne Gore za Italiju, a treći preko Bugarske i Jugoslavije u Hrvatsku. Glavne kriminalne veze su mu Plojović Džemail zv. “Žuti”, Smajović Faruk, Emrović Halil, Vuković Gordana (bivši carinik) iz Novog Pazara, kao i Učkan Sedat, državljanin Turske i Sabahko, vlasnik hotela “Igbal” u Istanbulu.
      
       PIROT
       I Grupa
       Vođa grupe je PEŠIĆ MILAN. Grupu čine sledeći članovi: Đurić Zoran zv. “Turčin” i “Čiča”, Krstić Zoran zv. “Ludža”, Jovanović Gruja, Ristić Bratislav zv. “Cviki” i Đorđević Aleksandar zv. “Aki”. Delatnost grupe je organizovanje transporta nabavke i preprodaje opojne droge - heroina. Grupa samostalno organizuje ilegalno prenošenje i trgovinu opojne droge heroin iz Turske i Bugarske. Drogu preprodaju na teritoriji SRJ, a postoje saznanja da vrše preprodaju i transport za Nemačku. Pored Pešića kao vođe, značajno mesto u grupi ima Đurić Zoran zv. “Turčin”, koji koordinira poslovima posebno u prenosu i transportu heroina iz Turske i Bugarske. Zbog blizine graničnog prelaza članovi grupe su vrlo pokretljivi, često putuju prema Bugarskoj i Turskoj. Pojedini članovi grupe su osuđivani na višegodišnje kazne zatvora, zbog ilegalne trgovine opojnim drogama (Pešić Milan i Đurić Zoran).
      
       KIKINDA
       I Grupa
       Vođa grupe je PLAVŠIĆ BORISLAV zvani “Žabac”, a članovi grupe Ugren Željko zv. “Aka”, Stojnić Dragan zv.”Vučica” i Samardžija Dragan zv. “Tobe”. Kriminalna delatnost grupe je krijumčarenje oružja, droge i automobila. Povezan je sa kriminalcima iz Mađarske. Navedena grupa ukradene automobile iz Mađarske, preko “zelene linije” prebacuje u SRJ, obezbeđuje falš-dokumentaciju i odvozi preko Rumunije u zemlje istočne Evrope, kao i na područje Kosova, Crne Gore i Republike Srpske. Koristeći ilegalne uhodane pravce preko granice sa Mađarskom, navedena grupa krijumčari oružje i opojnu drogu heroin. Grupa radi na širokom prostoru više zemalja: SRJ, Mađarska, Rumunija, Bugarska i BiH. Imaju čvrste veze sa značajnim krijumčarima navedenih zemalja.
      
       - Kraj -


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu