NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Za dame iz “dobrih kuća”

“Oblačila sam ženu bivšeg američkog predsednika Bila Klintona - gospođu Hilari, a sada oblačim njenu naslednicu gospođu Buš, kao i prvu damu Italije...” kaže najčuvenija italijanska kreatorka

      Ovih dana u rezidenciji italijanske ambasade, svečano su otvoreni četvrti Dani italijanske mode u Beogradu - poslednjom kolekcijom najpoznatije italijanske i svetske kreatorke visoke mode Rafaele Kurijel. Čuvenu kreatorku toplo je dočekao italijanski ambasador Đovani Karaćoli, a takođe i njena naslednica - ćerka Điola, izdanak četvrte generacije kreatora ove umetničke porodice.
       Gospođa Rafaela Kurijel oličenje je visoke italijanske mode, jer u njenim kreatorskim maštarijama najbolje se osećaju prve dame sveta, one koje imaju stila i koje su pre svega ličnosti.
       Uz prijatnu muziku, opčinjene mirisima i bojama egzotične Indonezije, na pistu su išetale graciozne manekenke modne agencije “Fabrika”. Laganim hodom, nogu pred nogu, manekenke su oduševljavale gospođe u publici, jer su im dozvoljavale da pažljivo razgledaju lepršave haljine pastelnih boja. Modeli su neodoljivo čedni, čak arhaični, jer zahvaljujući poluvekovnom komunizmu, pojam visoke mode ovde se prosto izgubio. Beograđanke su ostajale bez daha, dok su pojedine modele oduševljeno nagrađivale aplauzima.
       Lepota pastelnih boja, lakih materijala, svetlucavih perli, bisera, štrasa i šljokica neizostavno je podsećala na Šeherezadu iz “Hiljadu i jedne noći”, koja svojim zanimljivim pričama uspeva da odloži smrtnu kaznu.
       Naravno, i ovoga puta žene su shvatile da je moda tiranin od kojeg ih niko ne može izbaviti, jer ga svojevoljno prihvataju. Po svemu sudeći, ciljna grupa ovih kreacija su arapske princeze i ćerke stare rimske aristokratije. Iako su haljine dekoltovane, diskretno, sa dosta ukusa otkrivaju ženske obline. Svaki model je skrojen po meri, a pre svega sa puno ljubavi i znanja. Stoga ne iznenađuje da se baš njoj, Rafaeli Kurijel, s puno poverenja prepuštaju kreacije modela za prve dame sveta.
       Oduševljena toplim prijemom Beograđana, gospođa Kurijel, vitka i energična, rado prihvata da odgovori na neka radoznala pitanja.
      
       S kojim osećanjima dolazite u Srbiju?
       - Moja majka je rodom iz Trsta, a otac iz Austrije. Celog života su mi pričali da je srednja Evropa fantastična. Nestrpljivo sam čekala pola veka da dođem u Srbiju, jer komunizam mi to nije dozvoljavao. Napokon sam ovde. Veoma sam oduševljena i nadam se da ću uskoro opet doći u ovaj prelepi srpski grad. Ovde, žene znaju da nose odeću na sebi. A to je u svetu mode važno i prevažno.
      
       Šta očekujete od vaše najnovije kolekcije?
       - Ovo je poslednja kolekcija koja je prikazana u nedelji visoke mode u Rimu početkom godine. Ovom kolekcijom govorim o svetlosti i sreći, jer je isuviše rata u svetu. Nežnim i svetlim bojama poručujem svetu da se okrene životu, a ne smrti. Zbog toga sam crnu boju u potpunosti izbacila.
      
       U kakvim ste odnosima sa prvim damama sveta, s obzirom na to da ih oblačite!?
       - Potpuno mi je svejedno da li je u pitanju žena nekog predsednika ili obična žena. Oblačila sam ženu bivšeg američkog predsednika Bila Klintona - gospođu Hilari, a sada oblačim njenu naslednicu gospođu Buš, kao i prvu damu Italije... Kao i mnoge poznate žene sveta, poput supruge Soroša. Potpuno mi je svejedno da li je to supruga nekog predsednika, političara, slikara ili vozača “Formule 1”. Hoću da uspostavim prisan kontakt sa ženom i učinim je srećnom.
      
       NAĐA ANDREJEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu