NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bele lađe na Dunavu

Američka firma “Junivorld” kupiće Turističku agenciju “Putnik” i za nekoliko nedelja u Beogradskom pristaništu usidriti brod “Putnik” kao prvu lastu dunavske rečne flote

      Agencija za privatizaciju je ocenila da je američka firma “Junivorld” (Uninjorld), vlasništvo Srbe Ilića, podnela najbolju ponudu na tenderu za prodaju najpoznatije domaće turističke agencije “Putnik”. “Junivorld” je za 70 odsto kapitala “Putnika” ponudio 5,2 miliona dolara, obećao da će tokom narednih pet godina u kupljenu firmu investirati 44 332 500 dolara i sa još 555 000 dolara finansirati socijalni program.
       “Mi smo jedan od najvećih operatEra za rečna krstarenja i sa ‘Putnikom’ kao zemaljskim operatorom sarađujemo godinama”, kaže za NIN generalni direktor firme “Junivorld” u Jugoslaviji Zoran Kojić i napominje da je “Junivorld” američka firma, da postoji dvadesetak godina, da ima sto posto američke klijente, preduzeća u Holandiji i Švajcarskoj. “Pored Dunava pogodnog za brodove najveće kategorije, krstarimo i po Rajni, Majni, Pou, Lari”, kaže Kojić. On je svojevremeno bio direktor beogradskog hotela “Interkontinental” i pominjan je u vezi sa sporom koji je povodom zatvaranja kockarnice u tom hotelu protiv “Geneksa” vodio i uz višemilionsku odštetu dobio Milorad Majkić, vlasnik kockarnica “Aleksandar” i odnedavno vlasnik beogradskog hotela “Union”. “Zašto me svi pitaju za ‘Interkontinental’, a niko za ‘Meridijan’ čiji sam u Moskvi bio donedavno direktor”, čudi se Kojić.
       “Već za nekoliko nedelja u Beogradskom pristaništu biće usidren brod dužine 45 metara, napravljen u Nemačkoj. Njegovo novo ime biće ‘Putnik’, a kao začetak rečne flote koju ovde želimo da razvijemo, služiće za gradske ekskurzije i čarter programe kao što su kompanijska druženja ili svadbe”, kaže Kojić.
      
       Na javnim aukcijama održanim 10. i 15. aprila Agencija za privatizaciju Republike Srbije prodala je po 70 odsto društvenog kapitala u 26 firmi i za budžet Republike Srbije zaradila 681 milion i 468 hiljada dinara. Najveću cenu platio je za 68,74 odsto ukupnog kapitala novosadske firme “Vojvodinašped” konzorcijum njenih zaposlenih - 260 miliona dinara. Firma posluje pozitivno i ima u vlasništvu impresivan prostor: poslovnog prostora 2.074 kvadrata i skladišnog prostora 5 425 kvadrata.Na aukciju je ponovo iznet i “Jugoprevoz” iz Paraćina za koji najveću dotad izlicitiranu cenu (470 miliona dinara) nisu pristali da plate ni Zoran Živanović vlasnik paraćinskog privatnog gradskog prevoznika “Makstransa” ni drugoplasirani konzorcijum zaposlenih u “Jugoprevozu”. Sada je firmu za 126 miliona dinara kupio Ranđo Stević, vlasnik takođe prevozničke paraćinske firme “Plava ptica” koji je prethodno od Živanovića kupio “Makstrans” . Na aukciji su sa novim konzorcijumom opet učestvovali i zaposleni i direktor “Jugoprevoza” Mile Ilić, uveren da će izlicitiranom cenom i novog kupca naterati na odustajanje od kupovine.
      
       Akcijski fond Republike Srbije prodao je tokom proteklih dana na Beogradskoj berzi svoj udeo u dve firme i za budžet Republike Srbije i Fond penzijsko-invalidskog osiguranja zaradio nešto više od 6,9 miliona dinara. Za 3,1 milion dinara 40 odsto akcija u beogradskom proizvođaču mazutola, uljanola, galvanola “Protekta” kupila je beogradska firma “Mini compandž”. Za isto procentualno učešće u prokupačkoj turističkoj agenciji “Proturs”, beogradski “Beoproturs” platio je oko 3,8 miliona dinara.
      
Iskra Barič na prodaju

I 14 preduzeća nastalih restrukturiranjem “Prve iskre” Barič na prodaju su. Agencija za privatizaciju je uputila javni poziv potencijalnim kupcima da joj do 19. aprila dostave pisma o zainteresovanosti za kupovinu 70 odsto njihovog kapitala. Na prodaju se nude: “Silikoni i adhezivi”, “Nestandardna oprema”, “Poliuretani”, “Armatura”, “Standardna oprema”, “Montaža”, “Inženjering”, “Bazna hemija”, “FRAK”, “FIM”, “LAB”, “PAM”, “Energetika”, Holding preduzeće “Prva iskra”. Sva na prodaju ponuđena preduzeća prošlu godinu su završila s rashodima većim od prihoda izuzev “Prve iskre-inženjering” i “Prve iskre-bazna hemija” koje su imale prihode veće od rashoda.


      
Kartica u bojama srpske zastave

U septembru će se pojaviti nova nacionalna platna kartica DINA CARD u bojama srpske zastave koja će do kraja godine u potpunosti zameniti postojeću JUBA karticu, saopštio je guverer Narodne banke Srbije Mlađan Dinkić. Tokom ove godine biće štampano 600.000 DINA CARD, a do 2007. godine i celih tri i po miliona. Dosad su platne kartice štampane u inostranstvu. U toku je tender koji će omogućiti da ih ubuduće i za potrebe drugih zemalja štampa Zavod za izradu novčanica.
       Narodna banka Srbije povlači od 30. aprila iz opticaja kovani novac od 1,5 i 10 para, a tako dobijenu 1,1 tonu metala iskoristiće za kovanje metalnih novčanica od 1,2,5,10 i 20 dinara. Nove kovanice pojaviće se u prometu do leta. U prometu ostaje i 50 para kao najmanja kovanica.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu