NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Slovo srama

Dejan Aranđelović hapšen nekoliko puta umesto Dejana Ranđelovića, pripadnika zemunskog klana

      Posle objavljivanja pogrešne fotografije “atentatora”, ni krivog ni dužnog D.K-a, nedelju dana posle atentata na Zorana Đinđića, policija je u nastavku akcije protiv organizovanog kriminala greškom istanjila nerve i Dejanu Aranđeloviću (1978) iz Beograda, kao i celoj njegovoj porodici. Jer, u medijima su danima objavljivani njegovo ime i prezime, umesto Dejana Ranđelovića, koji je, prema podacima MUP-a, član klana od Zemuna.
       Greška je ispravljena sa zakašnjenjem i na mala vrata, dok moć pogrešnog slova još neumoljivo remeti san najpre Dejanove majke Desanke koja je rešila da na sebe preuzme isterivanje pravde. Ipak su se Dejanovi podaci, negde s fotografijom, negde bez nje, pet dana vrteli po štampi i televiziji, od prošle srede do nedelje. I, nigde, potom, nije saopšteno da je došlo da zabune. Ništa od demantija. Za sada.
       Desanka Aranđelović naglašava da je MUP Dejanove podatke uzeo iz dosijea za lične karte, pošto “drugi dosije kod njih moje dete nema”. Vest da joj je sin na poternici pročitala je u novinama, tek u četvrtak popodne: “Nažalost, inače bih, možda, uspela da sprečim sve ono što je usledilo posle toga.” A tog istog dana, 10. aprila, pre podne, naoružani pripadnici MUP-a opkolili su porodičnu kuću Aranđelovića u kojoj je, u to vreme, bila dvadesetjednogodišnja snaja, supruga starijeg sina, i to s jednogodišnjom ćerkom. “Da li neko razmišlja o šoku koji su njih dve doživele?” Ma koliko inspektor i ostali policajci bili korektni, što su uistinu bili.
       Dejan tada nije bio kod kuće, pa su ga policajci pozvali sa snajinog mobilnog telefona. Svejedno, problema nije bilo i on se istog trena uputio u stanicu u Ulici 29. novembra, gde je ubrzo ustanovljeno da on nije osoba za kojom se traga i da je navodno došlo do slovne greške.
       Međutim, mediji i dalje objavljuju da policija intenzivno traga za Dejanom Aranđelovićem. Sa sve fotografijom. Majka zove “29. novembar”. Izvinjavaju joj se i obećavaju da će se medijska hajka smiriti. Ali, Dejana ponovo privode već sledećeg dana, u petak, s tim da je tada završio u MUP-u Novi Beograd. Zvanična poternica ostala je na snazi, mediji su ga prozivali čak i u subotu. “Tri puta izgovorena neistina postaje istina”, žali se gospođa Aranđelović, očigledno uznemirena, drhtavih ruku i suznih, umornih očiju. “Ne možete da zamislite ovu agoniju, ovaj mlin u kome sam se našla.”
       Osim što “ovo smatram velikom uvredom moga deteta i cele porodice”, plaši se da će ga neko od familije, prijatelja žrtava prepoznati na ulici kao kriminalca. “Razmišljam, samo da ga neko ne ubije.” Na stranu saopštenje policije od ponedeljka, 14. aprila, po kome su privođena samo ona lica koja su u bilo kakvoj vezi s “klanom”, ili imaju kriminalni dosije. I na stranu što je o Dejanu rečeno i “koji broj cipela nosi”, dok je za osumnjičenog Dejana Ranđelovića jedino navedeno da je pobegao u Švedsku. “Zato razmišljam da ih tužim.” No, sačekaće prvo da joj pravnici, pre svega iz Jukoma, kažu koga bi trebalo da tuži. “Ne želim nikoga da povredim, ali želim da se koliko-toliko ova greška ublaži.” U međuvremenu, poslala je pisma sa zahtevom za demantijem i MUP-u Srbije i ministru Dušanu Mihajloviću, preko Liberala Srbije. Tražiće i da se oba slučaja Dejanovog privođenja izbrišu iz evidencije. Da mu dosije bude čist kao što je bio.
       Šta kaže Dejan? Nema komentar, u čudu je. Baš poput njegovih prijatelja, od kojih mu se neki više ne javljaju. A kada je prvi put čuo vest, mislio je da se radi o nekom njegovom i imenjaku i prezimenjaku. I, nije mu problem to što je bio dva puta privođen, jedanput na šest, drugi put na dva sata. Policajci su opet bili korektni. “Problem mi je da sretnem sutra nekoga ko će me prepoznati. Dok ja njemu objasnim pravo stanje stvari - ode mast u propast.”
      
       ANA VUČKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu