NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

O posipanju pepelom

(“Negativci istorije”, NIN br. 2726)

      Nikada nije bilo drugačije, nego da su se veliki narodi ponašali kao gangsteri a mali kao prostitutke iliti kurve, i nema nijednog pametnog razloga zašto bi danas bilo drukčije.
       Ja se radujem, jer smo i mi Srbi tamo daleko, na brdovitom Balkanu, shvatili da je opasno biti svitac u tamnim vremenima i što je još važnije, takva pogibelj nije u modi a nema ni smisla. “Pokornu glavu sablja ne seče”, često mi je ponavljao moj u miru počivajući deda Gruja. A ni moj otac Petar, nije ništa bolji od svoga oca i stalno mi je natruckavao da utuvim u glavu: sine, veži konja gde ti gazda kaže!
       Pa dobro, ako su ovo nauci mojih predaka i ako su oni bili takvi, otkud nam ovakva istorija? Sve više verujem da nam je istoriju donela roda ili je možda pala sa Melmaka zajedno sa Alfom. U kukavičja jaja, zdravo sumnjam. Nakon svega, ne povratilo se, i mi smo, hvala nebeskom svevicu, konačno razumeli iskonski zov demokratije i legli na rudu. I to je sasvim ljudski. Međutim, imam malo prigovora na stil i nivo demokratske komunikacije sa svetom, koji, eto, zbog nas proli toliko suza i bombi, ne zna se čega više.
       Ulazimo tamo gde nas uteruju, dajemo ono što hoće i neće, a i već radimo ono što će oni tek hteti. Ne pljujemo više svud okolo, nego samo kod kuće i svoje najbliže.
       I dalje zavidimo narodima koji imaju dosadnu prošlost. Kod nas i dalje dan ne zna šta noć kuva, niti noć zna šta zora rađa. Međutim, imajmo malo stila. Nije valjda sve na Zapadu bolje nego išta naše. Bacimo koji pogled, ako nismo već oćoravili tražeći a u novije vreme i izmišljajući svoju sramotu. Čak i nezainteresovanim posmatračima, previše pepela ide u nos. I što je opasnije, može izgledati neiskreno i onda smo opet na početku.
      
       DR BOŽIDAR VELJKOVIĆ,
       Brežice, Slovenija


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu