NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kako trošiti vodu

Zalivanje bašti i redovno pranje automobila su za mnoge naše građane bili važniji nego da bebe ili stariji i bolesni ljudi u letnjim mesecima imaju dovoljno vode

      SVI BEOGRAĐANI IMAJU PRAVO NA DOVOLJNO KVALITETNE VODE
      
       Beogradski vodovod proizvodi dovoljno vode za namensku potrošnju. Prema standardima koji važe u svetu, za sve dnevne potrebe više je nego dovoljno 200 litara vode po osobi.
       Problem nastaje kada jedni troše više nego što je potrebno, pa zbog toga drugi imaju otežano snabdevanje ili uopšte nemaju vode.
       U vreme letnjih vrućina, kada je otežano snabdevanje grada vodom, ne samo da nije komšijski nego nije ni fer zalivati travnjake, prati tepihe, automobile, rashlađivati trotoare, dok u komšiluku ili u drugom delu grada naši sugrađani nemaju vode ni za piće.
       Vodovod do maksimuma koristi sve proizvodne i distributivne kapacitete ali se ipak događa da, zbog nenamenske potrošnje svi delovi grada nisu u svakom trenutku snabdeveni dovoljnim količinama vode.
       Jedini kapacitet koji još uvek nismo u punoj meri iskoristili a na koji iz sveg srca računamo, jeste razumevanje i solidarnost Beograđana.
       Zato Vas molimo da vodom domaćinski gazdujete i da je namenski koristite, jer samo će tako biti dovoljno i za Vas i za ostale sugrađane.
       Na našim ilustracijama vidite pregled dnevnih potreba za vodom po osobi, a na narednoj strani nekoliko naših predloga i saveta kako da vodu koristite racionalno i namenski.
      
       Hvala!
       Beogradski vodovod
      
                    ČESMA IZ KOJE KAPLjE
       Laganim kapljanjem neispravna česma dnevno raspe 72 litra vode, koja neiskorišćeno otiče u kanalizaciju. Pri tome se gubi 0,05 litara u minuti, 3 litra na sat, 72 litra na dan (pun bojler), 232 litra mesečno ili 26.784 litra godišnje.
      
       TUŠIRANjE
       Kupanje u kadi prija, ali nas tuš bolje osvežava i pri tom uštedi 100 litara vode u odnosu na kupanje u kadi, pa i više ako ga štedljivo isključimo dok se sapunamo.
      
       WC KOTLIĆ
       Neispravan NjC kotlić dnevno troši isto koliko i četvoročlana porodica, a to godišnje iznosi 260 kubika i isto toliko dinara. Stari tipovi kotlića za ispiranje troše 14 litara vode, zamenom za novi koji ima mogućnost regulacije uštedećemo 8 litara pri samo jednoj upotrebi.
      
       OŠTEĆENE INSTALACIJE
       Obično se veća oštećenja poprave, jer natapaju i rastaču zidove, ali male pritajene rupice na cevima “nekažnjeno” rasipaju vodu tempom od 1 660 kubika godišnje kroz prečnik od samo dva milimetra.
      
       PRANjE SUDOVA U MAŠINI
       Zabluda je da korišćenjem mašine za sudove trošimo više vode nego kada ih operemo ručno, ali je tačno da poluprazna “guta” istu količinu vode i struje kao i puna.
      
       BATERIJA MEŠAČ
       Ugradnjom “mešač baterije” brže postižemo željenu temperaturu, a pri tome znatno štedimo i struju i vodu, pa se ulaganje brzo isplati.
      
       PRANjE AUTA
       Da i na sitnicama može da se uštedi, govori podatak da ako Vaš automobil perete vodom iz kofe a ne crevom, umesto 100-200 litara potrošićete samo 20-40 l.
      
       PREPORUKA
       Za utvrđivanje nekontrolisanog curenja pogodno je praćenje stanja na vodomeru, u toku noćnih sati, pod uslovom da budu isključeni svi potrošači. Hidrantska mreža može takođe biti mesto gubitaka vode u objektima i na slobodnim površinama, pa se mora takođe kontrolisati.
       Trudite se da Vam u objektu ili stanu ne curi voda.
       Nemojte da otačete vodu 5-10 litara da biste popili čašu hladne vode.
       Tuširajte se i više puta dnevno, bolje je nego da se kupate u kadi a i zdravije je.
      
       KOLIKO TREBA DA TROŠITE VODE MESEČNO
       Po jednom članu domaćinstva po normativima predviđeno je 6,25 m3 mesečno, ili 25 m3 za četvoročlanu porodicu.
       Ovi normativi su znatno blaži od istih u Evropi.
       Praktično, jedna četvoročlana porodica ne bi trebalo da potroši više od oko 15 m3 mesečno, odnosno 125 l dnevno po članu domaćinstva.
      
       ŠTA DA RADITE KADA NEMATE VODE
       U slučaju da nemate vode a niste preko sredstava informisanja čuli da se izvode neki radovi na vodovodnoj mreži, u Vašem kraju grada, obratite se za obaveštenje telefonom:
       Kontrolno komandnom centru BVK: 36-13-126 ili 36-12-936.
       Ako Vam treba pomoć za sitne kućne popravke (zamene gumica i ventila), u BVK postoji posebna ekipa za smanjenje gubitaka vode iz vodomera. Njihovi telefoni su: 460-856, 492-469, 464-228.
       Kada ste u dilemi kako se boriti sa gubicima - obratite se Vodovodu, a mi smo tu da vas posavetujemo i da vam pomognemo. Naš cilj nije da trošite bez mere, naš cilj je da imate dovoljno vode i da njome gazdujete.
       Iako je za beogradska domaćinstva voda jeftina, voda u velegradu nije prirodna pojava, nego skup proizvod složene tehnologije, zato nemojte vrednovati vodu prema njenoj ceni sa uplatnice, koja je višestruko niža od proizvodnje.
      
       ZALIVANjE ZELENIH POVRŠINA
       Ako se zelene površine zalivaju uveče a ne ujutro dupla je korist i biljkama i novčaniku. Noću biljke mnogo bolje iskoriste vodu s obzirom da je isparavanje manje. Još veći efekat štednje postići ćete ako baštu ne zalivate crevom nego vodom iz kante (tako ćete potrošiti 5-10 l/m2), a uštedeti 100-200 l.
      
       I zato ne zaboravite
      
       VODA JE OSNOVNA ŽIVOTNA NAMIRNICA, BEZ VODE NEMA ŽIVOTA - ZATO JE RACIONALNO KORISTITE.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu