NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mešajte vode

Konzumenti flaširane vode treba da prouče deklaraciju i prilagode upotrebu vode svom zdravstvenom stanju

      Potrošnja flaširane vode u našoj zemlji raste iz godine u godinu. Već je davno prešla tri stotine miliona litara. Iako to nije beznačajni izdatak, teško je videti u prodavnicama kupca koji u svom cegeru nema i flaširanu vodu. Očevidno je da posle pojave fekalnih klica u topolskom vodovodu, fenola u kraljevačkom, atrazina u beogradskom, “česmovača” ne uliva dovoljno poverenje. Iako ih nadležni ubeđuju u hemijsku i bakteriološku ispravnost vode iz vodovoda, građani pokušavaju da izbegnu svaki rizik.
       A da li ima rizika kada se koristi flaširana voda i koju kupovati i koju dozu čovek bez rizika može da koristi? - upitali smo eksperta za vode iz Republičkog zavoda za zdravstvenu zaštitu Srbije dr Tanju Knežević.
       - Pod pojmom flaširane vode kod nas se podrazumeva mineralna voda. To su izvorske vode. Po Pravilniku o mineralnim vodama, nije ograničena količina minerala u njima, pa se one dele na nisko i visokomineralizovane. U zavisnosti od prisustva ugljen-dioksida dele se na gazirane i negazirane. U zavisnosti od količine minerala dele se na sulfatne, hloridne, magnezijumske, jodne, itd.
       Za svakodnevnu upotrebu mogu da se koriste negazirane i niskomineralizovane vode tipa “rosa”. Ukoliko se upotrebljavaju vode bogate mineralima, onda bi dnevna doza trebalo da iznosi dve do tri čaše. Zbog različitog sastava preporučuje se stalno menjanje ovih voda - ističe doktorka Tanja Knežević.
       Dr Knežević ukazuje na činjenicu da određeni tipovi voda, zavisno od sastava i zdravstvenog stanja čoveka, mogu da koriste. Magnezijum-sulfatne vode povoljno utiču na peristaltiku creva, voda sa kalcijumom su dobre za osobe sa osteoporozom, itd. Zato se i preporučuje analiza deklaracije na flaši. Hroničnim gastritičarima se preporučuje gazirana voda jer ona podstiče rad želuca.
       Sličnog mišljenja je i profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu dr Boža Dalmacija. “Mineralne vode kod nas su stabilne vode (izuzev jodiranih). Njih treba svakako koristiti prema potrebama organizma. U mojoj kući ne koristim samo jednu vodu nego poštujem kružni ciklus u upotrebi. Dakle, mešam mineralne vode, koristeći nekoliko dana jednu, pa onda drugu, itd. zbog široke lepeze potrebnih minerala. Moje je mišljenje da mineralne vode treba koristiti, ali one ne treba da zamene običnu vodu iz vodovoda, kontrolisanih kaptaža i bunara” - kaže profesor Dalmacija.
       On je ukazao i na činjenicu da u svetu pored flaširanih mineralnih voda postoji i prečišćena voda. Postupkom reverzibilne osmoze, dobija se prečišćena, demineralizovana voda. U takvu vodu se kasnije dodaju određeni minerali koji su čoveku neophodni.
      
       LJ. S.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu