NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Odlazak jedinstvene

Nina Simon

      “Crna Venera”, Nina Simon umrla je 21. aprila u svom domu u Francuskoj, u 70. godini.
       Nina Simon (pravo ime Junis Vejmon) rođena je 21. februara 1933, kao šesto dete siromašne porodice Vejmonovih iz Severne Karoline. Već kao petogodišnja devojčica istakla se muzikalnošću svirajući klavir i orgulje u mesnoj crkvi. Uz finansijsku podršku prijatelja, 1950. odlazi na školovanje u Njujork, gde pohađa Juliard School of Music, iz koje je ponikao i čuveni džez trubač Majls Dejvis.
       Milionski tiraži singlova “I Love Porgu”, “He Needs Me”, “To Love Somebodu”... uzdigli su je od barske pevačice do džez ikone koja je svoju slavu potvrđivala u prestižnim dvoranama “Karnegi hola” i pariske “Olimpije”. Mjuzikl “Kosa” i njen hit “I Got Life” omogućili su najširem krugu ljudi da je upozna. Beogradskoj publici “poklonila se” u Centru “Sava” 1989. godine.
       Nina Simon bila je poznata kao veliki borac za prava crnaca. Nakon ubistva Martina Lutera Kinga, ogorčena zbog rasizma u Americi, napušta svoj “kontinent” i odlazi u Evropu.
       Poznati muzički publicista Alan Velč je rekao: “Nina Simon nije džez pevačica, bluz soul, niti narodni pevač, njeno pevanje je prosto nemoguće svrstati u bilo koju kategoriju. Ona je jedinstvena.”
      
       N. D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu