NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Marina, marina, marina...

Mala rečna luka biće u starom gradskom jezgru, na desnoj obali Dunava, nizvodno od Kalemegdana i nešto ispod Sportskog centra “25. maj”

      Priča o pristaništu za čamce i manja plovila - marini, stara je i više od jedne decenije ali je tek sada počela da dobija svoje obrise. Razrešeno je, pre svega, pitanje lokacije beogradske marine (jedna od ranije predlaganih mogućnosti je bila kod hotela “Jugoslavija”) i sada se zna da će marina biti u starom gradskom jezgru, na desnoj obali Dunava, nizvodno od Kalemegdana i nešto ispod Sportskog centra “25. maj”. Marina će tako poneti i ime po delu grada u kome je - marina “Dorćol”.
       Ovo je projekat koji spada u grupu onih čiji je cilj da glavni grad Srbije “spuste na reku”, da ožive sadržaje vezane za rečni saobraćaj, rečni turizam i rekreaciju uopšte. U perspektivi to predstavlja i važnu razvojnu mogućnost Beograda.
       Idejno rešenje beogradske marine dobijeno je u saradnji sa Društvom arhitekata i Društvom urbanista Beograda. Na ovom konkursu su predložena mnoga rešenja, a najbolja su i nagrađena. U našoj prezentaciji, pored prvonagrađenog rada, može se videti i trećenagrađeni predlog, odabran zbog svoje izuzetne vizuelne atraktivnosti.
       Pored rešenja za samu marinu, ovo urbanističko rešenje obuhvata i rešenje mnogih drugih urbanističkih teškoća u ovom danas veoma zapuštenom delu dunavskog priobalja; na primer, sam prilaz marini sa gradske strane zahteva prelaz preko železničkog koloseka, što je pred arhitekte kao obavezan postavilo zahtev da pronađu način da premoste šine i prostor marine učine pristupačnim za pešake. Ovi prilazi će svakako biti od koristi i stanovnicima obližnjeg naselja na Dunavskom keju.
       Prema jednom od predloženih projekata, marina je zamišljena kao zona koja bi doprinela oživljavanju aktivnosti na reci i stimulisanju onih već postojećih. Sadržaji marine su podeljeni u tri celine:
      
       Oblast doka, tj. ulazno-izlazni deo marine i sam dok
      
       Centralna oblast marine, tj. komercijalni sadržaji, muzej i galerije, izložbeni prostor, hotel, recepcija i administrativni deo, sajamski prostor, restorani, kafei...
      
       Servisna zona marine, tj, servisiranje i održavanje brodova i jahti.
      
       Celokupan prostor marine imaće oko 50 000 kvadratnih metara, uključujući i garažni i parking prostor. Projekat je predstavljen na Međunarodnom sajmu investicija i nekretnina u Minhenu i izazvao je interesovanje stranih investitora.
       Čitav projekat je trenutno u fazi izrade studije o opravdanosti izgradnje marine prema jednom od dva predložena projekta. Ta studija bi trebalo da posluži i kao polazni dokument za uređenje čitavog ovog područja. Opskurni ambijent davno napuštene industrijske zone koji se nalazi na mestu zamišljene buduće marine, inače, često je služio kao lokacija za snimanje filmova.
       Direkcija za građevinsko zemljište, zajedno sa nadležnim službama grada Beograda, za sada je preduzela rušenje bespravnih objekata, uklanjanje smeća oko zarušenih objekata i postavljanje zaštitne ograde.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu