NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Povratak u centar

Zbog ravnog terena, slobodnih površina i bez balasta nasleđenih svojinskih komplikacija, težište promene načina života u Beogradu biće Novi Beograd

      Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada, kao mesto sa pregledom investicija u građevinska ulaganja i tokove, smatrala je prirodnim da se što više uključi u proces stvaranja novog Generalnog urbanističkog plana. Rešenja koja je Direkcija predlagala često su se poklapala sa rešenjima Zavoda za urbanizam, kao nosioca projekta, ali su se dešavala i otvorena razmimoilaženja, u interesu pronalaženja najboljeg rešenja za Beograd.
       Beograd je zatečen u stanju velike zapuštenosti, tradicionalno urbanistički neorganizovan, pa je rukovodeći tim Direkcije jednoglasno zaključio da su prioriteti u nekoliko sledećih godina - izgradnja komunalne infrastrukture i pravljenje regulacionih planova za područje grada.
       Strateška ideja za razvoj Beograda u budućnosti jeste zaokruživanje grada u celinu čiji bi se finansijski, kulturni i uopšte funkcionalni centar učinio bližim geografskom, ili, grublje rečeno, geometrijskom centru grada. Time bi se prevazišla trenutna ekscentričnost gradskog jezgra u odnosu na ostatak grada, koja je dobijena stalnim širenjem grada ka jugu.
       Kao ekstreman rezultat takve urbanističke stihije dobijena su mnoga satelitska naselja koja nemaju više nikakve veze sa funkcijama grada i čija je jedina uloga zadovoljenje potreba za širenjem gradske oblasti po svaku cenu. Čitava oblast Beograda bi reorganizacijom trebalo da dobije mogućnost širenja u rejone koji su mnogo prirodniji za naseljavanje i imaju mogućnost daleko boljeg povezivanja sa postojećim gradskim celinama.
       Deo grada na kome će biti težište promene načina života u Beogradu, biće Novi Beograd. Zbog ravnog terena, slobodnog prostranstva i lišen balasta nasleđenih svojinskih komplikacija, Novi Beograd je opština sa najvećom ponudom ali i sa najvećom potražnjom lokacija. Prema podacima Direkcije, trenutno se na toj opštini gradi ili je u pripremi 600 000 kvadratnih metara prostora, pretežno poslovnog. Dve sadašnje centralne opštine, Stari grad i Vračar, skučenog su prostora ali privlače najviše investitora, što, kao logično, nameće rešenje da se na tom području grade samo stanovi i lokali najviše klase. Tu stambeni prostor u početnoj fazi gradnje sada košta 1800-2000 evra.
       Uklapanje Beograda u svetske arhitektonske tokove podrazumeva izgradnju modernih objekata namenjenih izdavanju poslovnog prostora, a to su, u vizuelnom smislu, zdanja staklenih fasada, pre svega na području Novog Beograda.
       Beogradu je potrebno nekoliko novih većih i manjih hotela, i njih će i dobiti, bilo tako što će biti sazidani novi ili će se postojeći iz osnova renovirati. Kada se očisti od otpada, od trafika i parkiranih vozila, kada se oslobode i ožive obale reka, Beograd će biti mesto ugodno i njegovim žiteljima i onima koji dolaze kao gosti u grad.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu