NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Spreman za Hag

Miroslav Radić

      
       Dokumenta vojne obaveštajne službe, otkrivena tokom policijske operacije “Sablja”, pokazala su da su za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara u novembru 1991. godine “odgovorni komandanti lokalne teritorijalne jedinice”. Ministar policije Dušan Mihajlović ustvrdio je da je “jasno da Ovčara nije bila u zoni odgovornosti jedinice tadašnjeg oficira JNA Veselina Šljivančanina”. Onda se, prošle nedelje, penzionisani kapetan Miroslav Radić, član “vukovarske trojke” optužene pred Haškim tribunalom, dobrovoljno predao domaćem pravosuđu (direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić tvrdi da je, ipak, uhapšen protiv svoje volje).
       Iako pre početka suđenja nije u mogućnosti da govori o detaljima događaja iz novembra 1991, kada je prema navodima optužnice streljano “najmanje 200 nesrba iz vukovarske bolnice”, Radićev advokat Borivoje Borović navodi da je “dva dana pre ‘događaja u Ovčari’ četa kojom je komandovao Miroslav Radić smenjena s dužnosti, tako da u to vreme nije imala nikakvih posebnih borbenih zadataka”: “On nije bio u dodiru s Ovčarom na bilo koji način, ni u fizičkom ni u komandnom smislu.”
       Tokom maja, Radić će biti prebačen u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu. A Borović kaže za NIN: “Očekujem da će postupak u Hagu kratko trajati i da će se Miroslav Radić brzo vratiti u zemlju. On se ne oseća krivim i sigurno će dokazati svoju nevinost.”
      
       N. V.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu