NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bebe nisu opasne

Miloš Vasić

      
       Miloš Vasić, novinar nedeljnika “Vreme”, dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo. Nagradu je dobio dok je trajalo vanredno stanje. Da li mu je bilo teško da je zaradi i u takvim okolnostima?
       - Poslednjih 13 godina pisao sam iste stvari, a tek za vreme vanrednog stanja ispostavilo se da je istina ono što smo pisali i moje kolege iz “Vremena” i ja. Vanredno stanje sam zato doživeo kao trenutak da se tek sada razmašem u vezi s onim o čemu sam pisao od početka. Puno vremena sam proveo kopajući po dokumentaciji i listajući stare tekstove.
      
       Kako ocenjujete novi Zakon o javnom informisanju koji su mnogi ocenili represivnim za novinare?
       - Iako se nisam detaljno informisao, po mom utisku, mogao je biti bolji, ali i mnogo gori. A i nije to prvi zakon kojim je vlada iskazala svoju milost prema medijima. Preživeli smo razne zakone o informisanju, preživećemo i ovaj.
      
       Šta mislite o aktuelnom “slučaju Beba”?
       - To je isuviše sitna priča. Kao neka gumena koska koja je bačena medijima. Beba Popović je običan civil, imenovan činovnik, zamenljiv kao i svaki drugi na sličnoj poziciji. Kao i šef garaže. Nadam se da je Vlada Srbije shvatila da je on najomraženiji čovek u njihovim redovima. On je svadljiv i arogantan i tu mu nije mesto. A jasno je da svaka vlada ima potajni biro za dezinformacije koji služi za širenje kleveta, puštanje buva, itd, ali to se radi na mnogo diskretniji način.
       Vladimir Popović je potpuno pitom i bezazlen, nije mi jasno zašto ga se ljudi plaše. To je i velika zasluga DSS-a koji je od njega živeo u velikom strahu, kao da je on dr Mengele. On je jedno bezazleno biće koje se smiri kada mu se podvikne. Gordanu Sušu i mene nije uspeo da zastraši, mada je sama okolnost da je pokušao, dovoljna da se najuri s tog mesta. Uostalom, kako da se plašim nekoga koga zovu Beba?
      
       J. V.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu