NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta je sledeće

U zemlji u kojoj je proizvodnja afera jedna od najuspelijih delatnosti, nije lako postati najprisutniji u njima. A ostati ministar, istina, sada sa samo četiri džipa

      Neće ga majci biti onako kako Čeda kaže. Idem ja tamo, idem lično da upadnem na ministarsku sednicu. Ako je podneo već, pocepaću mu ostavku, a njima ministrima reći ću neka svaki prvo počisti pred svojom kućom, pa neka se onda brine o ugledu vlade. I reći ću im...” Ovo, da se razumemo, nije rekao Veselinov već - Branislav Nušić.
       Ali, za nešto više od dve godine ministrovanja Dragana Veselinova njegovu ostavku tražili su DSS, NS, LSV, NSS, RV, SPS, SRS, SSJ... Praktično, u ove dve godine jedino to nije učinila “par excelance nacionalistička i ratna stranka”, kako je Veselinov 1997, baš u NIN-u nazvao Demokratsku stranku. Razlozi su bili različiti. Neisplaćena zaštitna cena soje i suncokreta, epidemija trihineloze u srednjem Banatu (“Čanak može da traži moju ostavku samo ako se razboleo od kobasice koju sam ja napravio”), masovni odstrel i prodaja ptica pevačica, falsifikovanje poslaničkih mandata, malverzacije prilikom izdavanja licenci za duvansku industriju, skandal oko uvoza mineralnih đubriva, zabrana privrednog ribolova na Tisi itd. Ali, džaba. “Ako su njegove kolege neraspoložene neka oni dadu ostavke. Svi neka dadu ostavke” - kaže Živka ministarka.
       Nedavni tragični događaj, smrt Katarine Marić u saobraćajnoj nesreći koju je izazvao njegov službeni džip, kulminacija je aferaškog mandata ministra Veselinova. U aprilu prošle godine, na novinarsko pitanje da li je tačno da je njegovo ministrastvo kupilo džip “grand pajero” vredan 40 hiljada evra Dragan Veselinov je izjavio: “Moje ministarstvo kupilo je ne jedan nego pet džipova. Četiri ‘lade nive’ i jedan ‘grand pajero’. Zahtevali smo to jer Ministarstvo poljoprivrede nije imalo nijedno terensko vozilo. Kako naši ljudi, po prirodi posla moraju da idu po nepristupačnim terenima - skandalozno je da Ministarstvo poljoprivrede ima samo limuzine a nijedan džip.” Ako je to bilo skandalozno postoji li onda dovoljno jaka reč za saopštenje ministrove partije da je nastradaloj devojci ujčevina od Jokića, što po njihovom mišljenju onda i nesreću dovodi pod sumnju jer su ovi socijalisti, zatim za bećarac u slušalicu majke poginule devojke pa za urgentan odlazak sa mesta nesreće? Ili za izjavu da je džip prošao kroz zeleno svetlo iako su svi očevici potvrdili da je bilo crveno?
       No, to nije prvi put da se Veselinov svađa sa istinom. “Politika” je 1990. prenela izjavu Željka Milića, koji je zatražio reviziju sudskog spora u kojem je osuđen za krivolov. Iako je prilikom saslušanja rekao da je Milić pucao, dve godine docnije, prenela je “Politika”, Veselinov je priznao da je pušku zapravo držao on. A čovek je osuđen na visoku novčanu kaznu i oduzimanje oružja. Inače ministar je ovih dana dobio sudski spor protiv “Građanskog lista” i ovaj novosadski dnevnik moraće Veselinovu, zbog klevete da je učestvovao u krivolovu, da plati 500 hiljada dinara. I dok advokat “Građanskog lista” Darko Rudić pominje brojne propuste prilikom suđenja koji mu daju za pravo, kako kaže, da veruje da će njegova žalba biti usvojena - vlasnik lista Miodrag Nikić kao “interesantan” navodi podatak da je ministar Veselinov odustao od privatne tužbe protiv krunskog svedoka u ovom postupku Jove Bredbarovića, koji je javno iznosio podatke o nedozvoljenim lovovima ministra. Kaže da je ovaj naprasno dobio posao u jednom lovačkom gazdinstvu i studentsko putovanje u Nemačku. Ipak, za optužbe za krivolov Veselinov je smislio lakonski zaključak. “Ministar ne može biti uhvaćen u krivolovu, jer je ministar poljoprivrede uvek u inspekciji.”
       I, uvek je u pravu.
      
       GORISLAV PAPIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu