NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Privatizacija

      507 MILIONA. Od početka primene novog Zakona o privatizaciji pa do 29. aprila ove godine, Agencija za privatizaciju Republike Srbije ponudila je na prodaju 843 preduzeća ili njihovih manjinskih delova, a prodala 611. Budžet Republike je ovom prodajom zaradio 507,6 miliona evra što je otprilike ravno knjigovodstvenoj vrednosti prodatih preduzeća u kojima je zaposleno 75 455 radnika. Najbolja prodajna cena postizana je prodajom manjinskih paketa akcija državnog Akcijskog fonda posredstvom Beogradske berze, a najniža prodajna cena na javnim aukcijama. Uspešnost prodaja preduzeća najveća je međutim na javnim aukcijama, gde je prodato 83 odsto ponuđenih preduzeća, a najniža u prodaji putem javnog tendera gde je prodato 43 odsto ponuđenih preduzeća.
      
       403 MILIONA. Kupci 611 prodatih preduzeća obavezali su se da će u njih investirati 403,8 miliona evra. Najveći deo te sume namenjen je preduzećima prodatim putem javnog tendera - oko 361,3 miliona evra.
      
       MALA TRAŽNjA. Akcijski fond Republike Srbije planira da ove godine proda svoje pakete akcija u 300 preduzeća iako je i ova institucija registrovala “nedostatak visoke tražnje za tim paketima”. Za proteklih godinu dana Akcijski fond je na Beogradskoj berzi na prodaju ponudio pakete akcija u 163 preduzeća, a prodao u 86. Procenjuje se da Akcijski fond Republike ima vlasnički udeo u oko 1 500 predzeća vredan oko 800 miliona evra.
       SUD, PA AUKCIJA. U roku od mesec dana pošto od Tužilaštva dobije potvrdu da struktura kapitala u RTV B 92 nije predmet sudskog spora, Agencija za privatizaciju će zakazati aukciju za prodaju društvenog kapitala u toj firmi. Agenciju interesuju samo sudski sporovi koji tangiraju strukturu kapitala.      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu