NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Opet gužve pred Ambasadom u Zagrebu

      Otkako je “turistička propusnica” za Srbiju za državljane Hrvatske drastično poskupela, redovi pred ambasadom Srbije i Crne Gore u Mesićevoj ulici u Zagrebu ponovo su dosegli pređašnje razmere. Sve do prvomajskih praznika državljani Hrvatske su u Srbiju, osim ovdašnje putovnice, putovali sa “turističkom propusnicom” koja se na graničnom prelazu u Šidu ili Batrovcima kupovala po ceni od šest evra. Praktično bez najave, cena prelaska u najbliže inostranstvo poskupela je bezmalo deset puta, pa sada košta 55 evra.
       Državljani Republike Hrvatske koji su tokom prvomajskih praznika krenuli u susednu državu bili su veoma neprijatno iznenađeni ovim poskupljenjem, pa su masovno odustajali od puta i vraćali se s graničnog prelaza na Bajakovu. Zvanično objašnjenje da je reč o opštem poskupljenju svih administrativnih taksi u Republici Srbiji, bilo je slaba uteha ljudima koji raspolažu sa više nego oskudnim svotama novca. U ambasadi Srbije i Crne Gore u Zagrebu kažu da se kod njih ništa značajno nije promenilo. To praktično znači da svi potencijalni putnici za Srbiju i dalje mogu da se obrate ovoj instituciji gde za jedan dan dobijaju vizu za ulazak u Srbiju i Crnu Goru koja vredi trideset dana i obuhvata jedan ulaz i jedan izlaz iz zemlje. Ukoliko se viza kupuje na samoj granici košta šest i po hiljada dinara ili 55 evra, a ukoliko se prethodno pribavi u ambasadi Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj košta 160 kuna ili dvadesetak evra. U ambasadi u Zagrebu tvrde da su već prvog radnog dana posle prvomajskih praznika, 5. maja, izdali pet stotina viza za ulazak u Srbiju.
       Premda se nagađa da je ova nenadana promena u cenama viza između Srbije i Hrvatske isljučivo pitanje administrativne prirode pa zato i nema nikakvih političkih konotacija, odluka Skupštine Republike Srbije o povećanim cenama administrativnih taksi neizbežno je uznemirila ljude koji su navikli da relativno često prelaze hrvatsko-srpsku granicu. Neki od njih smesta su se vratili s puta, čim su čuli za drastično poskupljenje cena, dok su drugi protestovali zbog čega se između Srbije i Hrvatske i dalje održava vizni režim.
      
       Z. STANIVUKOVIĆ
      
Da li je skupo? Nije.

Zoran Živković, srpski premijer
      
       Takse su značajan prihod budžeta Srbije, a takse za vize značajan prihod za finansiranje naših diplomatsko konzularnih predstavništava. I jedne i druge su poslednji put povećavane 1998. godine. Za one koji ne žele da idu u konzulat nego da turističku propusnicu za jednokratan boravak u trajanju do 30 dana dobiju na granici taksa staje 3 000 dinara.
       “Da li je to, prema strukturi onih koji u Srbiju dolaze, skupo? Nije.
       Da li je smanjilo promet. Nije.
       Da li će smanjiti promet? Neće.
       Da li je dobro imati vize? Nije.
       Da li je ovde u pitanju reciprocitet? Ne.
       Da li ćemo doneti političku odluku da za sve zemlje ukinemo vize? Tokom poslednje dve godine nije bilo političke volje za to. A ne verujem da bi ukidanje viza povećalo turistički promet.”      
      
       R.Ć.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu