NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sledi slatki pritisak

      
       Poznati crnogorski analitičar ekonomskih i političkih prilika Nebojša Medojević sarađivao je kao ekspert na izradi Beogradskog sporazuma o redefinisanju odnosa Srbije i Crne Gore i pun je optimizma u pogledu uspešnosti i brzine harmonizacije srpskog i crnogorskog carinskog sistema koji crpe iz svog oduševljenja za EU i neku vrstu njenog protektorata ovde.
      
       Hoće li se carinski sistemi Srbije i Crne Gore harmonizovati?
       - Da, moraju se harmonizovati. To će se vršiti tako što će EU ultimativno odbiti bilo kakav početak pregovora o stabilizaciji i asocijaciji dok se ne harmonizuju carinski sistemi. Pritisci će biti sve veći, ne samo prema vladama nego će se koristiti i drugi pritisci kao što je ova igra sa šećerom. Na tom primeru će EU pokazati da jedna država sa dva carinska sistema može biti crna rupa kroz koju će nekontrolisano prolaziti roba prema EU. To će sigurno biti korišćeno kao primer i argument koji će pojačati poziciju EU da se carinski sistemi moraju harmonizovati.
      
       Neki ozbiljni ekonomisti u Srbiji smatraju da su Srbija i Crna Gora za EU zanemarive i neinteresantne činjenice...
       - To bi bilo tako da mi njih puno ne koštamo i da se ne plaše političkih nestabilnosti izazvanih činjenicom da kod nas postoje strukture moći koje su potpuno van kontrole i koje mogu da prenesu u EU razne negativne pojave: šverc, trafiking, korupciju, kriminal...
      
       Znači li to da od samostalnog pregovaranja oko približavanja EU nema ništa?
       - Nema, nema ništa. Moraćemo carinski sistem da harmonizujemo kako znamo. Pritisak EU će pojačati želju za kompromisom, jer je EU naš najveći donator. To ne smemo zaboraviti!
      
       Da li bi Srbiji i Crnoj Gori bilo u interesu da već u ovoj fazi pregovora zatraže arbitražu EU?
       - Ne. Ali, kad govorimo o interesima, moramo znati da su jedno opšti interesi, a drugo interesi moćnika.To sigurno ne bi bilo u interesu većine građana, ali bi onima na monopolskim pozicijama odgovaralo da traže arbitražu ili bilo kakav drugi izgovor da se proces približavanja Evropi što više odloži.
      
       Na kom nivou će carinske stope biti harmonizovane?
       - To će biti rezultat cenkanja i pritisaka i neće tu biti neke logike. Čudim se našim ljudima iz Crne Gore kad kažu da će povećanje carinskih stopa napraviti državi gubitke. Pa, ako su carine veće i prihodi države bi trebalo da budu veći. Cene u Crnoj Gori već su formirane na maksimalnom ravnotežnom nivou. Domaća tražnja je neelastična i bilo kakvo povećanje carina samo bi povećalo prihode države, ali ne i cene. Samo bi bile smanjene monopolske marže trgovaca.
      
       R.Ć.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu