NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

SCG za EU zanemarljiva činjenica

      Poznati beogradski ekonomista Boško Mijatović učestvovao je neko vreme kao ekspert u izradi Ustavne povelje Srbije i Crne Gore i tim iskustvom pravda svoj pesimizam u pogledu na budućnost te zajednice.
      
       Mogu li se tržišta i carinski sistemi Srbije i Crne Gore harmonizovati?
       - Očigledno je da za sada rezultata nema. Ovih 80 odsto što je usaglašeno predstavlja one stavke i tarife koje su neinteresantne i za Srbiju i za Crnu Goru, oko kojih od početka nije bilo problema. Kao što su recimo lokomotive i slične stvari. Problemi nastaju u vezi sa proizvodima koji se proizvode bilo u jednoj bilo u drugoj republici i to je tih 20 odsto dosad neusaglašenih.
      
       To dakle nisu tehnička pitanja kako se tvrdi iz Brisela?
       - Pitanja kao što su carinske stope, pečati i slično Evropska unija smatra tehničkim problemima što i jesu tehnički problemi u jednoj normalnoj zemlji. Ali, kod nas gde crnogorska strana uopšte ne prihvata bilo koju reč koja bi asocirala na neku državnu zajednicu i tehnička pitanja postaju prvorazredna politička pitanja. Nažalost, to blokira bilo kakav dogovor ili ga otežava oduzimajući vreme i energiju.
      
       Smatrate li da su zahtevi za samostalne pregovore Srbije sa EU samo politički motivisani ili imaju i ekonomsko utemeljenje?
       - Prvenstveno su politički motivisani i kao sredstvo pritiska na Crnu Goru da malo popusti - mada ne verujem da će postići taj cilj - ali su i izraz stvarnog nezadovoljstva razvojem situacije. Ali, taj razvoj je za mene bio očekivan, ja sam duboko verovao da će se zatezanje iz vremena rada na Ustavnoj povelji nastaviti i sledeće tri godine i da je to samo prelazni period ka referendumu i nezavisnosti. Crnogorska strana postepeno postiže svoj cilj, a to je da Srbiji i Srbijancima ogadi zajednicu Srbije i Crne Gore.
      
       Da li bi Srbiji bilo u interesu da u ovoj fazi pregovora traži arbitražu Evropske unije?
       - Očigledno da EU uopšte nije zainteresovana da nam pomogne. Ona je izgurala proces dogovaranja oko Ustavne povelje, naterala nas da nešto potpišemo, sadržaj je uopšte nije zanimao, samo da se potpiše bilo šta, što bi makar spolja delovalo kao prestanak procesa raspada država na Balkanu. Kad je postigla taj cilj, izgubila je interesovanje za to, što je i prirodno s obzirom na to da su u nekom ekonomskom i političkom smislu Srbija i Crna Gora za EU praktično zanemarive i neinteresantne činjenice.
       EU ne pokazuje nikakav plan za proces asocijacije i stabilizacije Srbije i Crne Gore, ona nam jednostavno kaže pobrinite se vi, nađite načina, mi smo tu da vam damo moralnu podršku, ali ne više od toga.
      
       Kako će se prema vašoj proceni završiti sadašnja faza pregovora?
       - Popuštanjem, mada je neizvesno koja će strana popustiti. Ali, verujem da će to biti Srbija, pošto se Crna Gora davno ušančila na svojoj poziciji i čvrsto se drži svojih strategija, pa evo, poslednjih godinu dana Srbija stalno popušta ne bi li se nešto od zajednice očuvalo.
      
       R.Ć.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu