NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Život u dve dimenzije

NASLOV: Kaj sad?
PISAC: Borivoj Radaković
REDITELj: Egon Savin
POZORIŠTE: Beogradsko dramsko pozorište

      Šta se želelo postići stavljanjem na repertoar komada kakav je “Kaj sad?” Borivoja Radakovića: da li da se proizvede još jedna predstava po meri i ukusu najšire publike s malim estetskim zahtevima; ili, možda, da se što više otvorimo prema savremenoj hrvatskoj drami. Verovatno i jedno i drugo. Ali, tim potezom je postignuto i nešto treće: osnažena je tendencija u našem današnjem pozorištu da se ono što više približi trivijalnoj književnosti, u kojoj primena prividno realističkog postupka otkriva njen u suštini antirealistički karakter.
       U tom komadu, ni pravoj komediji, ni istinskoj drami, život je opisan u dve dimenzije, površinski, a ona treća, unutrašnja, sasvim je izostavljena. U njemu, dok se prikazuje rasulo u zagrebačkoj porodici Bužek, nagrizenoj alkoholom i drogom, pa i stalnim nesporazumima i gloženjima među njenim članovima, junaci su tipske ličnosti stavljene u isto tako tipične društveno-istorijske okolnosti. Oni su, kao i prilike u koje su situirani, statični i nepromenljivi, obeleženi su stalnim i jednoznačnim karakteristikama, ne ispoljavaju, kako zahteva realistički metod, čas jedne, čas druge osobine u svojim odnosima s drugim likovima. I zato dramska priča deluje i veštački i neautentično, pre liči na zabavljačku komediografsku konstrukciju nego na prikaz jedne uverljive životne situacije, pogotovo što i sam reditelj Egon Savin svesno podstiče težnju tipičnog da lako pređe u komično, u karikaturalno.
       Ipak, prava šteta od predstave na kojoj se prikazuje komad “Kaj sad?” nije u tome što ojačava našu varijantu bulevarskog teatra. Kad to konstatujemo, imamo u vidu da je legitimna funkcija tog pozorišta, čak ako i simulira da tretira ozbiljne probleme, da publici pruža određeni vid zabave. Ona nas onespokojava, čak nanosi veliku štetu našem pozorišnom životu, samim tim što reditelj formata Egona Savina rasipa svoju energiju, iz ovih ili onih razloga, na postavljanje na scenu dramskih dela koja to nipošto ne zaslužuju.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu