NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Klan

      Kod nas i u svetu ozloglašena reč klan je najobičnija irska reč clann i znači porodica. Neki pedantni etimolozi išli su dalje i ustanovili da je irska reč klan zapravo latinskog porekla. Ona je nastala od latinske reči planta biljka, mladica, izdanak. Po zakonima veoma složenog irskog (gelski ili ers jezik, kojim govori mali broj savremenih Iraca, oko 30 hiljada, kao svoj prvi jezik), slovo p se nakada u prošlosti u nakim rečima pretvorilo u k.
       Irci su narod koji je prvi uveo prezimena. Najstarije irsko prezime, tj. ime klana O’ Kleri (O’ Cleirgh) zabeleženo je još 914. godine. Prvo prezime u Evropi pojavilo se u 11. veku.
       U poređenju s irskom, engleska ortografija je pismo Vukove jednostavnosti. Prilikom moje nedavne prve posete Irskoj, jedan od retkih Iraca, zapravo Irkinja koja zna da govori i piše irski, napisala mi je moje ime i prezime Jovan Ćirilov na gelskom. To verovali ili ne, izleda ovako: Eoghbhain Tireolaih (nedostaju neki akcenti).
       Kod nas je prezimena imala vlastela još u srednjem veku. U Kneževinu Srbiju ih zvanično uvodi Aleksandar Karađorđević 1851. godine, naredivši da se ustale očinstva (patronimi ili po majci matronimi) ili neko starije ime po pretku, ako se u porodici pamti. U Vojvodini su očinstva, za razliku od uže Srbije, pravljena sa nastavcima -ov i -in i ona su srpska baš kao i ona na -vić, koja su neka vrsta deminutiva. Markov sin je mali Marko, dakle Marković.
       Moja osamdesetogodišnja baka Saveta Ćirilov još je sredinom 20. veka govorila “Oni se zovu Išmerešovi, a pišu Miladinov”. To je značilo da je nadimak porodice bio ovaj prvi i češći u upotrebi, a Miladinov su morali da upišu po naredbi carice Marije Terezije, da bi mogli da nađu muške glave i gone ih u rat.
       Naši pripadnici klanova su se vratili starom adetu. Pored prezimena, imaju sada već dobro znane nadimke kao Budala, Šiptar, Kum..
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu