NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Lično i ekološki

Anđelka Mihajlov

      Govoreći o problemima Pančeva, crne tačke Evrope, i mogućnostima njihovog rešenja, Anđelka Mihajlov, republička ministarka za zaštitu životne sredine, naišla je na negodovanje zvaničnika ovog grada. Ponajviše zbog izjave kojom se tvrdi da Pančevo “ima mnogo penzionera” i da “Pančevci treba da se odluče hoće li penzije, čišćenje opasnog otpada ili nešto treće”.
       Posle gostovanja ministarke na TV Pančevo, kad je navedena tvrdnja i izrečena, reagovala je predsednica Skupštine opštine Pančevo Borislava Kruška. Optužila je ministarku da ne pokazuje “istinsko interesovanje za ekološke probleme Pančeva” i upitala je: “Da li vi to nama preporučujete da, ukoliko želimo da ostvarimo pravo na zdrav život, smanjimo broj penzionera?” Najzad, Kruška je napomenula da se kritike ne odnose na ljude koji rade u Ministarstvu, već samo na ministarku, što je optužbama dalo boju sukoba lične prirode. Anđelka Mihajlov za NIN kaže da je sporna izjava “potpuno istrgnuta iz konteksta”. I:
       - Gospođa Borislava Kruška i ja obavljamo značajne dužnosti tako da ne bi smelo da bude mesta za lične sukobe. Ako ih i ima, trebalo bi da ostanu u krugu naših prijatelja, odnosno van javnosti.
       Ministarka objašnjava da je na TV Pančevo govorila o “naporima Vlade Srbije da se reši problem uklanjanja otpada iz kanala u industrijskoj zoni u Pančevu”, nastao kao posledica bombardovanja u toku 1999. godine. Prema njenim rečima, Vlada Srbije je preko Evropske agencije za rekonstrukciju obezbedila pet miliona evra, s tim da se “izvađeni otpad uskladišti u okviru industrijske zone”. Taj predlog je, kaže, naišao na negodovanje Pančevaca koji traže da otpad pre nego što se uskladišti - “prođe tretman”.
       - To rešenje zahteva dodatnih dva i po miliona evra, a budžet Vlade Srbije je ograničen. U tom smislu sam pitala šta Pančevci žele. Ako bismo izdvojili dodatni novac za tretman otpada, morali bismo da oduzmemo s drugog mesta.      
      
       D. M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu