NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sve zbog tiraža

(“Saučešće uz bećarac”, NIN br. 2730, “Inscenirana pamet”, NIN br. 2731)

      Loša strana moje pravničke struke je to što mnogi misle da se u nju razumeju iako su u zdanje Pravnog fakulteta ušli, možda, jednom u životu da se sklone od kiše. To je ranije bio manir socijalističkih direktora i, po pravilu, političara, od čega je ovaj narod pretrpeo neviđenu štetu. U slučaju saobraćajne nezgode, koja se 15. 4. 2003. godine dogodila na raskrsnici Beogradske i Njegoševe ulice, na prvo mesto u ovoj disciplini izbili su novinari. Srećom po narod, štetu će trpeti samo predsednik, članovi i simpatizeri Koalicije Vojvodina.
       Kao branilac okrivljenog Stevana Bakalova imao sam, pored nadležnog opštinskog tužioca u Beogradu, jedini mogućnost da pregledam svu raspoloživu dokumentaciju u tom predmetu. Profesionalna etika i zakonska obaveza da ne ometam istragu, nalaže mi da ne otkrivam bitne činjenice, ali mi niko ne može zabraniti da javno iznesem ocenu da je slučaj delikatniji nego što je to javnosti predstavljeno. Budućem sudiji biće znatno teže da odluči o odgovornosti i krivici i kazni nego što je predstavnicima štampe u poslednje vreme bilo. Pogotovu što sudija nije bio na licu mesta kada se saobraćajna nezgoda dogodila, za razliku od novinara Nikole Vrzića kome to uvek pođe za rukom.
       Nekoliko reči o konsultovanim ekspertima. Prof. Milan Vujanić, koga dobro poznajem, mogao je lako da potvrdi da su sva dostignuća nauke koju predstavlja, nemoćna u odgovoru na ključno pitanje: ko je zapravo prošao raskrsnicu u trenutku dok je na semaforu bilo uključeno crveno svetlo? Odgovor će pružiti detaljno ispitivanje svedoka - očevidaca. Moj kolega Miroslav Todorović, kojeg bih želeo da upoznam, dao je značajan doprinos razrešenju ove stvari kada je naveo moguću kaznu od 15 godina zatvora. Haška sudnica deluje kao Diznilend onom ko preživi tretman domaćeg suda javnosti. Koleginicu Biljanu Kovačević-Vučo nemam želju da upoznam a Zorana Anđelkovića pokušavam da zaboravim. Za podstrekavanje, kako on to kaže, dr Dragan Veselinov sigurno neće odgovarati.
       Što se tiče političara koji ovim povodom traže ostavku ministra Veselinova, tu je u toku mrtva trka u nekorektnosti i neprincipijelnosti između Socijaldemokratske partije Srbije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, pa neka čitaoci odluče pobednika.
       Od Socijaldemokratske partije u istom danu stigao je predlog da ministar Veselinov podnese ostavku i poziv da u svojstvu predsednika Koalicije Vojvodina prisustvuje njihovom kongresu.
       Drugi kandidat je lider LSV Nenad Čanak, koji se ovih dana očajnički čupa iz zagrljaja prvog narkodilera Novog Sada i okoline, kome su njegovi odbornici odobrili lokaciju za benzinsku pumpu i protiv čijih se ljudi u trgovačkom preduzeću “Zvezda” iz Novog Sada vodi krivični postupak zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja u vrednosti od 550 000 evra (“Politika”, 5. 3. 2003. godine). Slažem se sa konstatacijom gospodina Čanka u prošlom broju NIN-a da je borba protiv kriminala u Srbiji tek počela. Samo na njegovim saborcima i saradnicima zaposleni u novosadskom pravosuđu zaradiće jednomesečnu platu.
       Posebno pozdravljamo novinara Petra Ignju koji nam je zajedno sa gospodinom Todorom Bjelicom učinio čast i bio naš gost pre pobede na izborima. Poručujemo mu da smo ostali skromni i obični ljudi, samo što nas je 15. 4. ove godine prigrlila nesreća. Nesrećna slučajnost je bećarac koji je gospođa Ljiljana Marić čula sa centrale Ministarstva poljoprivrede, dok je čekala da joj se javi ministar Veselinov. Obična, ljudska greška, kao što je zamena natpisa ispod fotografija Dragana Veselinova i Katarine Marić u prethodnom broju NIN-a. Isto tako, terensko vozilo Ministarstva poljoprivrede namenjeno obilasku poljoprivrednih i šumskih kompleksa u jednom danu pretvorilo se u simbol statusa, moći i nedodirljivosti. Život, definitivno, nije ono što želimo, već ono što nam se dogodi.
       Od trenutka nezgode preko leđa moje druge porodice, Koalicije Vojvodina sa sedištem u Pančevu, tutnji slobodna štampa ove zemlje, za čiju slobodu smo se deset godina unazad dosledno i bez izuzetka borili. Mi za njih imamo aktuelnu uskršnju poruku: Oprosti im Bože, zbog tiraža rade!
       Advokat i član Glavnog odbora Koalicije Vojvodina
      
       ČEDOMIR NEBRIGIĆ,
       Pančevo


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu