NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nisam partner Helenik šugeru

Nisam ni monopolista na tržištu šećera

      Vlasnik sad već svima poznate novosadske firme MK Commerce Miodrag Kostić održao je neki dan u Beogradu, izuzetno posećenu, konferenciju za štampu kako bi “sprao ljagu sa svoga imena”, tražeći da se nađu krivci za reeksport uvoznog šećera. Obavestio je novosadski list “Dnevnik” da će se videti na sudu, a građane Srbije da su oni najviše profitirali iz operacije prodaje skupog domaćeg šećera Evropskoj uniji, a njima jevtinog evropskog šećera. Mada je napomenuo da o ljudima koji nisu prisutni nerado govori, više puta je indirektno osporio nadležnost ili čak i stručnost upravo smenjenom direktoru Uprave carina Vladanu Begoviću. “Nisam siguran da je on prava adresa da govori o potrebi da mi sami utvrdimo izvozne kvote za šećer”... “Više puta sam ga upozoravao na problem klasičnog šverca šećera”...
       Kostić, koji je već kupio šećerane u Pećincima, Baču i Kovačici, zakupio šećeranu u Zrenjaninu, premišlja se oko kupovine šećerane u Šapcu i namerava da kupi šećeranu u Bijeljini (Republika Srpska), kupio je i 12,5 odsto akcija u Bačkoj fabrici šećera u Vrbasu. U istoj šećerani na Beogradskoj berzi udeo od 31,6 odsto akcija kupila je grčka firma Helenik šuger koja je već vlasnik šećerana u Crvenki i Žablju.
      
       U javnosti se često čuju glasine da ste vi partner sa Helenik šugerom i navodno suvlasnik i ovih šećerana koje slove kao njihove?
       - To tvrde mnogi. Ali morate mi postavljati logična pitanja: mi smo na berzanskoj licitaciji za 27 odsto šećerane u Vrbasu cenu od početnih tri i po miliona evra podigli na sedam i po miliona evra i tako direktno iz džepa Helenik šugera izbili četiri i po miliona evra, pa o kakvoj saradnji vi pričate? Licitiranje je bilo toliko nervozno, podigli smo cenu za četiri i po miliona evra i na kraju je pobedio Helenik. Pa o kakvoj ljubavi između nas vi pričate? Da smo zajedno, kupili bismo po početnoj ceni.
      
       Kažu da je šećerana u Vrbasu najveća domaća šećerana. Ako njih kupite, postajete li monopolista?
       - Ne postajemo, držaćemo 43 odsto tržišta.
      
       A danas koliko držite? Sa iznajmljenom šećeranom u Zrenjaninu.
       - Sada držimo oko 30 odsto, a Zrenjanin je samo pomoć u preradi, a to je naša repa i inače.
      
       Rekli ste da je vaša firma pominjana u pretežno negativnom kontekstu kako bi se naudilo Demokratskoj stranci čiji, uostalom član kažete da niste od 5. oktobra 2000. godine. Rekli ste da ste bili jedan od glavnih sponzora Reformista Vojvodine pre nego što je njihov predsednik postao Mile Isakov. Koje ste stranke još sponzorisali?
       - Ne bih želeo da danas odgovaram na politička pitanja. Danas razgovaramo o šećeru.
      
       Koje ste stranke na vlasti sponzorisali može biti važno ekonomsko pitanje. Ako se radi o stranci koja je u vladi tu je i pitanje konflikta interesa?
       - Pa dobro okej, ali to ste vi rekli.
      
       R. Ć.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu