NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Privatizacija

      MLEKO. Božidar i Milan Josić iz Korenite i Drago Zeljić iz Beograda postali su prošle nedelje vlasnici više od 90 odsto akcija “Mlekare” iz Loznice. Oni su na Beogradskoj berzi za 9,1 miliona dinara kupili paket Akcijskog fonda Republike Srbije u ovoj mlekari od 39,92 odsto od ukupnog broja akcija i sa ranijim kupovinama došli u posed gotovo cele firme. Prema informacijama iz same fabrike, kupci su tridesetak godina radili u Beču, a jedan od njih poseduje u Beogradu mrežu objekata za prodaju mlečnih proizvoda “Kruna komerc”. U mlekari su zadovoljni - da se na berzi nije našao kupac, otišli bi u stečaj.
      
       ŠEĆER. Grčka firma “Helenik šuger” kupila je na Beogradskoj berzi još 4,5 odsto akcija Bačke fabrike šećera u Vrbasu. Za ovaj paket Grci su platili 76,6 miliona dinara.Ranije su već, istim putem, došli do 27,1 odsto akcija šećerane za koju u Agenciji za privatizaciju Republike Srbije tvrde da je najveća u Republici.”Helenik šuger” je ranije, učešćem na javnom tenderu, kupio šećerane u Crvenki i Žablju.
      
       RESTORANI. Tražnja za akcijama beogradskih ugostiteljskih preduzeća “Stari grad” (restorani “Tri šešira”, “Dva bela goluba”) i “Višnjica” ( restorani “Dva ribara”, “Mornar”, “Vojvodina”) bila je protekle nedelje daleko veća od ponude. Akcije, koje su na prodaju ponudili mali akcionari, u oba slučaja je kupila brokerska kuća M&V investment u ime, kako je rečeno NIN-u, konzorcijuma fizičkih lica.U UP “Stari grad” većinski paket akcija poseduju zaposleni, a u UP “Višnjica” do najvećeg paketa je kupovinom udela Akcijskog fonda došao beogradski biznismen Đorđije Nicović.
      
       HOTEL. Agencija za privatizaciju Republike Srbije će na javnoj aukciji zakazanoj za 26. juni ponuditi na prodaju beogradski hotel “Rojal”. Početna cena za hotel, koji inače posluje s prihodima većim od rashoda, biće 17,766 miliona dinara.
      
       BAROVI. Istog dana na prodaju će biti ponuđeno i Ugostiteljsko-turističko preduzeće “Partizan” iz Kučeva. Ova firma, kojoj su osnovna delatnost barovi, ima stari i novi hotel istog imena “Rudnik” i restoran “Brus”. Početna cena biće 11,486 miliona dinara.
      
       MEDIJI. Posle kratke rasprave u medijima između Agencije za privatizaciju i rukovodstva Radio-difuznog preduzeća B 92 , 30,044 odsto ukupnog kapitala te kuće biće 26. juna izneto na prodaju javnom aukcijom.Početna cena je 1,878 milion dinara.
      
       Ministarstvo za privatizaciju smatra da bi na aukcijama za prodaju preostalih medija u društvenom vlasništvu trebalo suziti broj učesnika s namerom da kapital kupe ili zaposleni ili pravna lica koja već poseduju udeo u tim medijima. Kod manjih medija, smatra Ministarstvo, najprihvatljivije bi bilo da kapital kupe konzorcijumi zaposlenih.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu