NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bliža je Amerika

Saša Trailović

      Saša Trailović, docent na Katedri za farmakologiju i toksikologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, doktorirao je na temi: “Ispitivanje mehanizama neželjenih dejstava antiparazitika - avermektina”. Od 2000. godine na posledoktorskim studijama je u Ajovi, SAD (Ionja State Universitdž, College of Veterinardž Medicine). Jer, dok se kod nas školovanje (doduše, ne i usavršavanje) doktoratom završava, u Americi stvari stoje malo drugačije. Što je Trailović i iskoristio.
       Bavi se ispitivanjem nove strategije u terapiji parazitskih infekcija. Važnost njegovog rada ogleda se i u činjenici da u Evropi postoji samo jedna laboratorija koja se bavi ovim istraživanjima, u Belfastu, dok ih je u Americi svega nekoliko. U jednoj od njih radi i Trailović, koji trenutno živi i radi na relaciji Beograd - Ajova. Najnovija saznanja pokušao je da prenese i u svoju zemlju, ali:
       - Iskustva iz Amerike hteo sam da prenesem i ovde i za sada nisam naišao na razumevanje. Postoji mogućnost da se deo sredstava s projekata na kojima radim u SAD uputi našim laboratorijama. Uslov je, međutim, da se projekat usvoji i kod nas. I tu je problem. U vreme kada se kod nas konkurisalo za naučne projekte, bio sam u Ajovi. Sada, kada sam u Beogradu, svi moji pokušaji da stupim u kontakt sa nadležnima iz Ministarstva za nauku, ostali su neuspešni.
      
       D. M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu