NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Topa pogodio metak

Kako je poznati televizijski snimatelj Blagoje Topličić “spasao glavu” na stadionu “Rada” na Banjici

      Kamera je moj život! Sve što sam lepo i pametno uradio u životu, dogodilo mi se sa televizijskom kamerom, a umalo da zbog nje izgubim glavu”, na početku svoje ispovesti, samo za NIN, govori Blagoje Topličić, poznatiji kao “Top”, dugogodišnji snimatelj događaja sa mnogobrojnih sportskih priredbi iz naše zemlje i širom planete...
       Sada već penzioner sportske redakcije RTS-a, koji je zbog neizmerne ljubavi prema kameri i sportskim događanjima ostao u poslu, snimajući za televizijsku produkciju “Politike”, minulog vikenda je na Banjici za vreme fudbalske utakmice između “Rada” i “OFK Beograda” pogođen metkom iz pištolja jednog od beogradskih žandarma u vreme tuče sa navijačima domaćeg kluba. Imao je sreću koliko je težak, što bi se narodski reklo, jer je “samo” pogođen u kažiprst leve ruke. Metak je polomio kost prsta i izbacio kameru iz ruku Blagoja Topličića koja se rasprsla u paramparčad iza njegove glave.
       “Dan uoči poslednjeg kola fudbalskog prvenstva razgovarali smo u TV ‘Politici’ koju utakmicu da pratimo. Znali smo da će ‘Crvena zvezda’ da pobedi ‘Radnički’ iz Obrenovca, ma kakve su kolale priče o nameštanju. Na Banjici je bila, takođe, borba za opstanak ‘Rada’ i za plasman ‘OFK Beograda’ u Kup Evropske unije. Znači, to je bio najinteresantniji meč. Znali su i navijači oba kluba, jer bilo ih bar tri hiljade, kakvu posetu nisu imali svi klubovi minulog vikenda”, priča Topličić.
       “Rad” je posle ubedljivog vođstva od 2:0, “ispustio” pobedu kada je “OFK Beograd” izjednačio u drugom minutu produženog vremena trajanja utakmice i posle petnaest godina iz Prve preselio se u Drugu ligu. Kao da je to bio signal da navijači “Rada” krenu u obračun, ni sami ne znajući s kim. A onda su krenuli i žandarmi, njih tridesetak...
       “Kameru sam već spremao u torbu kada sam na ‘gondoli’, gde su bili smešteni snimatelji, čuo nekakvu tutnjavu i lomljavu. Nagnuo sam se da vidim šta se dešava. Video sam pravi stampedo od bar pet stotina gledalaca kako jurišaju prema žandarmima. Naravno da sam kao iskusan snimatelj uključio svoju ‘spravu” da to slikam. U jednom momentu čuo sam strahoviti prasak, nekakav oštar bol u ruci... Kamera mi je kao iz katapulta odletela iznad glave. Nisam se uplašio, ne bar tog trenutka. Kasnije, kada se situacija smirila, silazeći niz stepenice ‘gondole” uhvatila me je nekakva čudna jeza. Bog te mazao, pa mogao sam da izgubim glavu! Nešto slično nisam doživeo u četrdesetogodišnjoj karijeri snimatelja sportskih događanja. Prisustvovao sam mnogim sukobima na stadionima širom sveta, ali ovako nešto nisam video. Zato što se svugde događalo u širokom prostoru, a ovo mi je bilo, takoreći, pred noge”, smireno govori Topličić.
       Poznavaoci stadiona na Banjici kažu da je ovaj objekat dosta dobro obezbeđen. Na glavnoj tribini ima takozvana dva sprata i dobru mogućnost da navijači dva protivnička tima budu odvojeni. Valjda su tako mislili i organizatori utakmice kada su u “pomoć” pozvali samo tridesetak žandarma na tako važan meč. Naš sagovornik tvrdi da su žandarmi, ili samo jedan od njih, pucali u očaju i da uplaše “agresore” iz tabora navijača “Rada”. Uspeli su u tome, jer napadači su se odmah posle pucnjave povukli prema izlazu sa stadiona. Onda su bes iskalili na mnogobrojnim automobilima parkiranim ispred stadiona. Desetak žandarma je pomoć, kasnije, potražilo u Hitnoj pomoći, Blagoje Topličić je operisan (prst) u Urgentnom centru.
       “Policija je došla u situaciju da brani sopstvenu glavu. Zato odgovorno tvrdim da je lek za sve što se dešava na našim sportskim igralištima jednostavan. Doneti zakon da svaki huligan odmah bude sproveden u zatvor bez suđenja. U Americi, na primer, takvi izgrednici dobijaju od godinu do pet i prinudnog rada tako što budu vezani za noge i kraj autoputa skupljaju otpatke i održavaju čistoću. Koliko kod nas ima huligana, verovatno bi naša zemlja bila najčistija na planeti”...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ
      
Sofijin nos

Gotovo da nema te poznate ličnosti iz sveta sporta i kulture, a da je Blagoje Topličić “Top” nije snimao.
       “Svojevremeno su gosti Josipa Broza bili Orson Vels, Omar Šarif, Ričard Barton, Kirk Daglas i drugi glumci. Sećam se da su neki imali posebne zahteve. Tako je Elizabet Tejlor tražila da je snimam samo od pojasa nagore. Znao sam zašto, jer je imala kratke i krive noge. Sofija Loren nije dozvoljavala da se slika iz profila. Imala je veliki nos i nije htela da gledaoci to bolje upoznaju” - priseća se Topličić.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu