NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nekadašnja osporavanja

      Povodom dolaska moštiju vladike Nikolaja Velimirovića i tekstova koje je o tom arhijereju godine 1991. objavila srpska štampa, u staroj Jugoslaviji su izgovoreni i napisani mnogi prekori. Hrvatski komentatori su rekli da Srbi - skloni mitovima - grade mit i od života Nikolaja Velimirovića. Nikolaj, tvrdili su, jeste konfiniran 1941, ali ne zato što je bio žestoki neprijatelj Nemaca nego stoga što je 27. marta bio na strani pučista. I nije mu život bio nesnošljiv u toj konfinaciji. Kad je odveden u Dahau, bio je u počasnom bunkeru, među zvaničnicima crkava i država koji su, navodno, imali zasebne ćelije, bez ključa.
       Da vladika nije bio žestoki protivnik Nemaca i Hitlera, potvrđivali su ti komentatori rečenicama iz njegove besede “Nacionalizam Svetoga Save”, koja je štampana 1935. godine.
       “Mora se odati poštovanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam...”
       U srpskoj publicistici i štampi raspravljena je i odavno objašnjena ta sporna Nikolajeva beseda, održana na Kolarcu, u jubilarnoj svetosavskoj godini. U pogovoru “Novom Zlatoustu” tadašnjeg protosinđela Artemija (danas vladika raško-prizrenski) jeromonah Atanasije Jevtić je napisao:
       “Iako treba priznati da je ponekad bio brz na reči i peru, te možda i ove reči nisu bile dovoljno promišljene ni obazrivo rečene, ipak one u svoje vreme nisu bile shvaćene kao neka stvarna pohvala tada još u Evropi ne sasvim javno ispoljenom zločinačkom nacizmu Hitlera, niti su te reči tada nekome posebno smetale, niti su one od Nikolaja ikada više bile ponovljene. Naprotiv, kao što ćemo videti dalje, Nikolaj je uskoro zatim kritikovao i osuđivao Hitlera i njegov totalitarizam...”
       Uzgred, Atanasije je podsetio svoje čitaoce da su Hitlera hvalili i sa njim u savezu bili, do 22. juna 1941, “prva socijalistička zemlja”, njen harizmatski vođa i svi njegovi sateliti. Pozdravili su čak i Hitlerova osvajanja!
       Sam Nikolaj Velimirović, u svom američkom egzilu, pisao je o toj davnoj besedi vladici Dionisiju Milivojeviću:
       “Sve što je rečeno i napisano u 1935. godini u vezi s našom proslavom, rečeno je u pohvalu Svetoga Save - svetitelja, genija i heroja, a ne u ma čiju drugu pohvalu... Ko ima uši da čuje, i ko ima razum da razume, neka razume.”
      
       N. A.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu