NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Uspeh nam nisu oprostili

“Lako je ustanoviti koji klub je i za koliko novca prodao kojeg igrača a povedena je hajka na klub, kome su stadion i sportski centar koje je izgradio najbolji dokaz da nijedan dinar nije završio na bankovnim računima ili u privatnim džepovima”

      Levo krilo najtrofejnije generacije Crvene zvezde Dragiša Binić nalazi se pred jednim od najtežih zadataka u karijeri. Pokušaće da spase klub čija predsednica u zatvoru štrajkuje glađu, kome je tek ovih dana, posle 10 meseci, odblokiran račun i koga štampa administrativno već seli u Drugu ligu. Ako bude bar približno uspešan koliko u duelima sa Štefanom Rojterom u Minhenu u polufinalu Kupa šampiona, ima nade za Obilić.
       - U ovako delikatnoj situaciji ne mogu da vam kažem dokle ćemo ovako i kako ćemo ubuduće funkcionisati. Mi ćemo uskoro morati da napravimo plan rada za narednu sezonu i odlučimo šta dalje. Mogu samo da kažem da sam optimista i da verujem da će klub opstati.
      
       Čiji je zapravo fudbalski klub Obilić?
       - Formalno-pravno Obilić, je udružennje građana čiji je glavni finansijer porodica Ražnatović.
      
       Koji su još izvori prihoda kluba?
       - Imamo ugovor sa proizvođačem sportske opreme “Umbro”, imamo nekoliko manjih sponzora a novac stiže i od transfera ukoliko uspemo da prodamo nekog igrača, ali kao što verovatno znate, situacija je sve teža i to se sada zaista retko događa.
      
       Kuda ide novac od prodaje igrača?
       - Ako je negde jasno kuda ide novac to je onda u Fudbalskom klubu Obilić. Setite se samo šta je ovde bilo pre nego što je porodica Ražnatović preuzela klub a pogledajte šta se sada nalazi i sve će vam biti jasno. Sav novac koji je dobijen od prodaje fudbalera uložen je ovde u stadion. I ne samo taj novac. Pouzdano, znam da je pre nego što je imala bilo kakvu funkciju u klubu Svetlana Ražnatović sav prihod od svoje ploče, negde oko milion maraka, uložila u izgradnju tribine. I sad joj neko prebacuje da je uzimala milione. Smešno.
      
       Da li postoji ugovor koji joj omogućava da uzima novac shodno ulaganju u klub?
       - Stvar je u tome što ona nije uzimala novac. Postoji ugovor kojim se reguliše njeno ulaganje u klub jer ona je ovde isključivo ulagala. Ništa nije uzimala. Pa, fudbalski klub vam je rupa bez dna. Da mi sada ponude besplatno neki klub koji je na nuli, ne bih prihvatio. Jer, to veoma mnogo košta. I tu je teško zaraditi pogotovo u ovakvoj situaciji kada su veliki transferi fudbalera u inostranstvo postali retkost.
      
       U optužbi stoji 22 miliona nemačkih maraka. Kako se došlo do te sume?
       - Moja struka je sport i moj posao je da dam mišljenje da li za igrača koji odlazi imam adekvatnu zamenu. Ali, ne treba biti veliki stručnjak da bi se shvatilo da je sve to isfabrikovano. Pa, kojeg smo mi igrača prodali za taj novac, znate li vi koliki su danas transferi? Vidim da nju terete i za neke stvari iz vremena kad ona nije imala nikakvu funkciju u klubu. Sve je to posledica toga što nemamo nikakav zakon o sportu, što ne postoje pravila koja su jednaka za sve već se sve radi selektivno. Lako je ustanoviti koji klub je i za koliko novca prodao kojeg igrača a povedena je hajka na klub kome su stadion i sportski centar koji je izgradio najbolji dokaz da nijedan dinar nije završio na bankovnim računima ili u privatnim džepovima.
      
       Koji je razlog, što je povedena, kako vi kažete, hajka na Obilić?
       - Sportskog razloga nema. Pogledajte šta je čovek, koji nije bio sportista, dao sportu i Beogradu, pogledajte šta je sagradio. Ovde je sada zaposleno 500 ljudi, znači, od ovoga živi 500 familija a sada bi neko sve to da uništi. Izgleda da kod nas, čim napraviš uspeh napraviš i neprijatelje. Uspeh nam nisu mogli oprostiti.
      
       Da li ste u kontaktu sa predsednicom Ražnatović? Kako je ona danas i kako sve ovo podnosi?
       - U kontaktu smo preko advokata. Pokušavamo na svaki način da je odgovorimo od štrajka glađu a to na šta se odlučila najbolje govori o tome kako ona sve ovo doživljava. Ipak, kako reče jedanput, narod će shvatiti ko je bio u pravu.
      
       GORISLAV PAPIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu