NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pitanje dostojanstva

(“Vetrovi Zapada”, NIN br 2731)

      Naumila je dosovska vlast da Srbiju uvede u tzv. Partnerstvo za mir, a onda i u NATO, ne pitajući narod šta misli o tome. Pri tom oni pokazuju snishodljiv odnos prema zemljama Alijanse i njihovim vladama. To ne treba da čudi. Kada je NATO bombardovao srpski narod u RS i RSK, a onda i u SRJ, oni su držali njihovu stranu, a Srbe optužili da su krivi za sve što se desilo. Tako i sada rade, šaljući Srbe u Hag i osuđujući zvaničnu srpsku politiku za događaje iz protekle decenije.
       U NATO-u ne pristaju ni na kakav dogovor. Jasno i glasno su izneli svoje uslove - predaja svih Srba koje iz Haga budu potražili i povlačenje tužbe protiv NATO. Oni hoće da čuju za kompromis - da sami odustanu od Haga, a da Srbija zauzvrat povuče svoju tužbu. Vrhuška DOS-a će naravno pristati na ovaj ultimatum. Srbija je pretvorena u poniznu i poslušnu državu koja se ni za šta ne pita.
       Režim će, izvesno je, bez pogovora isporučiti sve Srbe koje Karla del Ponte bude potražila. I pri tom će ih, da bi sebi olakšali, nazvati zločincima (pre nego bilo ko drugi), kao što to i čine. Tako oni daju za pravo zemljama Alijanse, ali i narodima sa prostora bivše i sadašnje Jugoslavije, pristajući na to da su Srbi krivi. Bojim se da bi to, na kraju, moglo da papreno košta Srbiju.
      
       BRANKO NIKOLIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu