NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Svedočenje “Svedoka”

Kome smeta intervju s Legijom: “vlastima u panici” ili rivalskim “medijskim grupacijama”

      Redakcija “Svedoka” nalazi se u Svetogorskoj 22, odmah, preko puta Ateljea 212. Do ovog kultnog beogradskog pozorišta je i agencija Vladimira Popovića Bebe što je, naravno, slučajno ali to daje štimung celoj drami oko zabrane poslednjeg broja “Svedoka” sa Legijom na naslovnoj strani. Sinopsis je, dakle, tu. Fali samo Duško Kovačević da priču razradi i podeli uloge i sve to stavi na scenu....
       A evo kako je to počelo, ovog ponedeljka . Vladan Dinić, vlasnik “Svedoka”, ovako svedoči za NIN:
       “Cela priča ide ovako; štampanje broja završeno je, juče, u ponedeljak u 11 časova. Kolporteri su preuzeli svoje količine. Pošto sam cele noći radio, odem da spavam. U ponoć zovu me distributeri. Dešava se nešto! Izbacuje se ‘Svedok’ iz kamiona. Dođem u ‘Borbinu’ štampariju, u ekspediciju. Pitam; šta se dešava? Zabranjen ‘Svedok’! Nema rešenja, samo direktor štamparije Kecman javio mobilnim! Probudim Kecmana, a on će: javili mi iz vlade, mada nemam papir! Ko iz vlade?! Ne mogu da ti kažem! Dobićeš rešenje ujutru! A ujutru, nema rešenja, a deo tiraža od 17 600 primeraka zarobljen u ekspediciji i razgrabljuje se, krčmi se.”
       Nema rešenja o zabrani “Svedoka” ni u utorak. On insistira kod nadležnih, a odande stiže aber: “Ne budite nestrpljivi! Raspravlja se na važnom mestu!” Tako je u utorak, 3. juna, Diniću faksom stiglo samo Saopštenje preko Tanjuga. A ono, doslovce, glasi: “Okružno javno tužilaštvo je na osnovu čl.17 i 18 Zakona o javnom informisanju Okružnom sudu u Beogradu stavilo predlog za zabranu distribucije, širenje informacije i oduzimanje svih štampanih primeraka javnog glasila SVEDOK br. 358 od 3. 06. 2003. godine.”
       I sada ide ono glavno:”Predlog (za zabranu) stavljen je zbog fotografija i tekstova štampanih u ovom nedeljniku, jer je tužilaštvo mišljenja da bi njegovim objavljivanjem bili ispunjeni Zakonom predviđeni uslovi za izricanje ove zakonske mere.” U potpisu; “Okružno javno tužilaštvo”.
       Dakle, intervju sa Legijom se ne pominje već samo bezimeni “fotografije i tekstovi”. Zašto? To, valjda, znaju “na važnom mestu”.
       Još je utorak, samo što je 15,05 časova. Svetogorska 22, šesti sprat, ulaz iz dvorišta. Televizijske kamere vas prate kad izađete iz lifta do ulaska u redakciju. Razgovaram sa Dinićem u “Svedoku” , dakle, 28 sati posle štampanja broja, a rešenje o zabrani vlasnik nedeljnika još nije dobio. A Tanjug i Beta dobili. Čak i ministar Lečić na B92 rekao da nema pojma o čemu se radi i da je zabranu, verovatno, pokrenuo Okružni sud na predlog tužioca. Dinićev mobilni nas, svaki čas, prekida u razgovoru. “Zovu iz svih redakcija, samo ne zovu iz - NUNS-a.”
       A šta piše u Zakonu o informisanju? Član 19: “Postupak po predlogu za zabranu hitan je. Pretres se mora održati u roku od tri dana od dana prijema predloga. Pretres u postupku, po predlogu za zabranu, može se održati i bez prisustva uredno pozvanih stranaka, na šta se stranke u pozivu na pretrese izričito upozoravaju.”
       Dinić, vlasnik ‘Svedoka’, niti je pozvan na pretres, a kamoli da je upozoren da ga nedolazak neće spasiti zabrane novina.
       E, sada, prelazimo na esnafska pitanja. Glupo je pitati novinara: zašto je objavio intervju sa Legijom?
       Dinić kaže: “Za sve novinare sveta je, pretpostavljam, veliki izazov da naprave intervju sa Bin Ladenom. Takođe, smatram da bi i strani novinari, i te kako, napravili intervju sa Legijom. To me je rukovodilo da intervju sa Legijom iz skopskog ‘Svedoka’ od 28. maja prenesem u svoje novine uz znatna skraćenja, izbacujući tvrdnje koje se ne mogu dokazati.”
       Štaviše, štivo zbog koga je beogradski “Svedok” zabranjen, krajnje je neinteresantno i nimalo ekskluzivno. U njemu Legija govori više o Arkanu i svojoj kumi Ceci Ražnatović negoli o događajima zbog kojih je postao “državni neprijatelj br. 1”
       Tužioca je, možda, pre iziritirala naslovna strana “Svedoka” na kojoj se Legija smeška, ali ta fotografija je u srpskim novinama ovih meseci objavljena nebrojeno puta.
       Zašto je onda, baš, “Svedok” dobio po ušima?
       Dinić smatra da mu je zabranu “smestila rivalska medijska grupacija” koja “kaska” za “Svedokom” mada i “vlast kao da je u nekoj panici”!
       Na koju konkurenciju to Dinić misli?
       “Na onu konkurenciju čiji se glodur ovih dana preko svog nedeljnika bogzna kako zalaže kod vlasti za sređivanje nekih novina.” Dinić pominje i imena rivalskih glodura, ali to “nije za novine”. U esnafu će se i bez toga setiti o kome je reč.
       Ali, iz esnafa, takođe ide i priča da je Dinić sam sebi namestio zabranu te da je skopski “Svedok”, u stvari, Dinićeva sestrinska ili bratska firma.
       Dinić to demantuje i dodaje da u Skoplju postoje - dva “Svedoka”!? Jedan se zove samo “Svedok”, a drugi “Makedonski svedok”!? Niko tu nikom nije ni sestra, ni brat.
       Dakle, sve “Svedok” do “Svedoka”.
       A kako su iz skopskog “Svedoka” stigli do Legije?
       Dinić kaže da “nema pojma”. Ali, da zna da imaju i “audio i video-materijal sa Legijom”. Nekoliko puta smo sarađivali sa Makedoncima, dodaje Dinić, uvek smo od njih dobijali pouzdane informacije i zaista nema razloga za sumnju da je intervju izmišljen.
       Toma Avramovski, urednik makedonskog “Svedoka”, najavljuje bar još tri nastavka intervjua sa Miloradom Lukovićem Legijom koga, inače, poznaje već 25 godina, a bio je i “jedini Makedonac na Cecinoj i Arkanovoj svadbi”.
       On za “Kurir” kaže: “Intervju je apsolutno autentičan. Rađen je u jednoj zemlji u jednom gradu. Ali ja više nisam siguran da se Legija tamo nalazi. Biće još tri dela intervjua u kojima Legija priča o ubistvu Đinđića, Slobinom hapšenju u vili “Mir” i još mnogim zanimljivim stvarima. Imamo i fotografije novinara s njim koje ćemo objaviti. Legija hoće da priča i za vaše medije, pa uskoro možete očekivati njegov dolazak u Srbiju koji neće biti tih. Razočaran je u ovu vlast od koje je posle 5. oktobra mnogo više očekivao. Stvari su prilično izmakle kontroli, ali kako sam kaže, on nije pucao u Đinđića.”
       Toliko od Tome Avramovskog.
       U 15,30 časova, Dinić je obavešten da je “rešenje o zabrani broja doneto pre pola sata”. Onda se “Svedoku” javlja - Vuk Drašković. Glodur Dinić mu kaže:”Mogao bi da reaguješ?”
       U tom času, Dinićev sin viče sa prozora:”Ćale, na ulici su četiri crna automobila i xipa sa rotacionim svetlima.”
       Dinić dođe do prozora, pogleda dole na ulicu i kaže:”To su, bre, ovi iz Bebinog obezbeđenja! Ne brini, ne idu kod nas.”
       U ponoćnim vestima, na TV BK, ministar Lečić izjavljuje da je “Svedok” zabranjen zbog “navodnog intervjua sa Legijom” koji je “državni neprijatelj br.1” i ne može da se “smeši sa naslovne strane”.
       U sredu, ujutru, te Lečićeve izjave nema na TVBK. A ujutru, najčešće ponove ponoćne vesti.
       Obično tako rade.
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ
      
Letak pa metak

Bivši operativac Službe državne bezbednosti Boža Spasić smatra da intervju sa Miloradom Lukovićem Legijom, objavljen u makedonskom listu “Svedok”, treba shvatiti kao ozbiljno upozorenje ovdašnjim vlastima da obračun sa organizovanim kriminalom ni izdaleka nije završen. “Imali smo pravilo u SDB-u: prvo letak, pa metak. Plašim se da je ovaj intervju najava nečega”, kaže Spasić.
       Podsećajući da nalogodavci ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića još nisu otkriveni, Spasić navodi da je “vrlo simptomatično” što su za Legijino oglašavanje u javnosti odabrane novine baš iz Makedonije. “Čvrsta veza između makedonske i srpske mafije ostvarena je još u vreme sankcija, i ona je i danas veoma jaka. Uz to, i nakon Legijinog nestanka posle atentata na Đinđića, procurila je vest da bi on mogao da se krije u Makedoniji”, govori Spasić. “Čini mi se očiglednim da je novac srpske mafije plasiran i u časopise u drugim zemljama.”
       Spasić smatra da je intervju s glavnoosumnjičenim za ubistvo Zorana Đinđića odrađen vrlo profesionalno. “Ovo je samo uvod, kako bi sledeći nastavak pročitalo mnogo više ljudi. Njihov propagandni štab odlično radi posao”, kaže Spasić.
      
       N. VRZIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu