NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Novac

      CENA OBNOVE. Prema zvaničnoj proceni, obnova Svetskog trgovinskog centra stajaće 10 milijardi dolara. Dve trećine te sume otići će na projekat Svetska bašta, delo arhitekte Danijela Libeskinda. Ovaj projekat je pobedio na konkursu za obnovu centra nastradalog 11. septembra 2001. godine. Sastavni deo projekta je kula visoka 541 metar.
      
       CENA NAFTE. Ako svet i ubuduće bude pošteđen terorističkih napada, cena nafte bi mogla da padne na 20 dolara za barel, smatra Štefan Šnajder iz Istraživačkog centra “Dojče bank”. Cena crnog zlata u dolarima jedva da se promenila u odnosu na maj prošle godine, ali je u evrima za 30 odsto niža. Iz ovog međunarodnog poređenja proističe da su evropski potrošači na dobiti. Ako dolar nastavi da pada, a sva je prilika da hoće, i cena benzina i ulja za loženje će padati. Irak će uskoro tržištu nuditi više nafte, a potražnja za njom će, zbog slabe svetske privredne konjunkture, slabiti. Sve to će dovesti do pada njene cene, kako prognozira stručnjak “Dojče bank”.
      
       CENA GREŠKE. Na adrese svojih kupaca, nemačke firme godišnje pošalju oko 210 miliona pogrešnih računa. Do tog je zaključka došla firma Streamserve istražujući praksu 600 preduzeća sa prometom većim od 250 miliona evra. Gotovo 60 odsto računa pogrešno su adresirani, kod svakog drugog sadržaj poslatog paketa ne odgovara ni narudžbi ni računu, a u 37 odsto slučajeva isporuka je odgovarajuća, ali cena nije. Ove greške ne samo da ljute kupce, nego udaraju firme i po obrazu i po kasi.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu