NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Privatizacija

      ERDEVIK. Hrvatska firma THOP d.o.o kupila je na Beogradskoj berzi paket akcija Akcijskog fonda Republike Srbije u firmi za gajenje žita, drugih useva i zasada “Erdevik” iz Erdevika. Za 41,34 odsto akcija Hrvati su platili oko 66 miliona dinara. THOP je prva hrvatska firma koja je pazarila akcije iz portfelja Akcijskog fonda, ali ne i prva hrvatska firma koja je investirala u Srbiju. Dosad najveća hrvatska investicija u Srbiju je kupovina beogradskog preduzeća “Frikom”. U toj firmi hrvatski “Agrokor” sada je većinski vlasnik. Croatia osiguranje je takođe postalo većinski vlasnik (99,94 odsto) Millenium osiguranja, a “Dalit” iz Bjelovara kupio je ciglanu “Udarnik” iz Golubinaca. Hrvati su osnovali i jedno zajedničko preduzeće sa partnerom iz Srbije. U odnosu 60 prema 40 odsto za hrvatsku firmu, “Radin” iz Zagreba i “Birooprema” iz Subotice osnovali su zajedničko preduzeće “Rotografika” u Subotici. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, dosad nije bilo srpskih ulaganja u Hrvatsku “iako su svi tenderi u Republici Hrvatskoj potpuno transparentni”. I još, “Aktuelne tendere iz RH, dobijene od Croatia Invest-Fonda za privatizaciju, predstavništvo Hrvatske gospodarstvene komore u Beogradu redovno šalje Agenciji za privatizaciju, Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza, kao i Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom RS”.
      
       VINOGRADI. “Delta M” iz Beograda i Fondacija “Hemofarm” iz Vršca osnovali su konzorcijum koji je konkurisao na tenderu za kupovinu poznatog proizvođača vina iz Vršca “Vršački vinogradi”. Pregovori sa ovim jedinim potencijalnim kupcem su u toku. Fondacija “Hemofarm”, rečeno je NIN-u, postoji već 10 godina i dosad se uglavnom bavila humanitarnom aktivnošću, kao i sponzorisanjem u kulturi i sportu. Sada ima cilj: da spreči da sve što valja od vršačkih preduzeća ne ode iz Vršca.
       Prvi takav slučaj su “Vršački vinogradi” koji ne samo da grožđe prerađuju nego i proizvode. Dakle, “vlasnici su i sjajnih plantaža”.
      
       LUKA. Posle višečasovnog nadmetanja na Beogradskoj berzi je 40,47 odsto Luke Dunav u Pančevu prodato za 162 miliona dinara ruskoj firmi dugogodišnjem partneru luke.
       Prodati paket pripadao je dosad Akcijskom fondu Republike Srbije. Tokom nadmetanja za vlasništvo u Luci, u kome su učestvovala četiri potencijalna kupca, cena je porasla od početnih 1.800 na 2.193 dinara.
      
       RUBIN. Na tender za prodaju poznatog proizvođača alkoholnih pića “Rubin” iz Kruševca prijavila su se dva domaća kupca mada sa internacionalnim imidžom: ABS holding i Cepter internacional. Vrednovanje njihovih ponuda, tenderska komisija bi trebalo da okonča do 18. juna.
      
       VIR. Poznati donjomilanovački hotel “Lepenski vir” biće 11. jula iznet na prodaju javnom aukcijom. Početna cena za Ugostiteljsko-turističko preduzeće “Lepenski vir” kome pripada i hotel iznosi 47,722 miliona dinara. Pored hotela “Lepenski vir” sa 16 900 kvadratnog prostora, ovom preduzeću pripada i “Kapetan Mišino zdanje”(208 kvadrata), “Tenkina kuća” - zavičajni muzej, agencija (69 kvadrata) i Samački hotel (490 kvadrata).
      
       MLEKO. Holandska firma “Stradivarus”, koju je osnovao investicioni fond Salford, povećala je svoj udeo u beogradskoj firmi “Imlek” na 52 odsto. Za 656.609 akcija najvećeg proizvođača mleka na Balkanu, “Stradivarus” je platio 393,9 miliona dinara. Već ranije je ista firma, dokapitalizacijom, postala vlasnik 44 odsto “Imleka”.
       Pored “Imleka”, “Stradivarus-Salford” pazario je akcije i u Mlekari “Zemun”, a ambicije su mu da udelom u još nekim srpskim mlekarama ostvari njihovu koncentraciju, podizanje produktivnosti i zatim njihovu prodaju po višoj ceni.      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu