NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dafinin pilot

      Beogradska policija je prošle nedelje saopštila da je istražnom sudiji privela 64-godišnjeg Vjekoslava Mihajlovića, zamenika direktora “Aviogeneks” profitnog centra pri preduzeću “Internacional CG”. Mihajlović je osumnjičen da je primio mito. On je navodno zahtevao i od vlasnika jedne turističke agencije primio 20. 000, na njegovu nesreću obeleženih dolara, da bi se zauzvrat sa njime dogovorio i potpisao ugovor o čarteru. Posle propasti Dafiment banke, a za vreme saslušanja njene vlasnice pred Anketnim odborom Skupštine Jugoslavije 1994. godine, pojavio se i Mihajlović kao jedan od njenih prvih i najvećih štediša i akcionara. Na pitanje zna li kuda su otišle njegove pare, Mihajlović je rekao: “Otišle su u programe koje ja podržavam. Da ih je i Narodna banka podržavala, sada se ne bismo bavili isterivanjem veštica.” Pilot je tada otkrio i da je lično napravio program za osnivanje avio-kompanije. Osnivač je trebalo da bude gospođa Milanović, a zvala bi se “Avio-dafimeks”.
       Propast banke u čije je programe verovao nije, međutim, obeshrabrila Mihajlovića. Njegovo se ime po novinama pojavljivalo i kasnije, kad je, kao jedan od njenih retkih štediša, uspeo da dobije pravosnažnu sudsku presudu o pravu da se sa računa te banke isplati. I ne samo da presudu dobije nego da ona bude i izvršena višekratnim ulaskom Mihajlovića u posed nekretnina Dafiment banke po više gradova Srbije.
       “Bilo je još štediša sa velikim ulozima, poput Mihajlovićevog, imali su i drugi pravosnažne sudske presude, ali je jedino on uspeo da se višekratno naplati u imovini”, kažu u Odboru poverilaca Dafiment banke. Prema ranije objavljenim podacima, izvršene su još neke sudske presude naplatom sa računa te banke, dok je bio aktivan. U Odboru poverilaca tvrde da je javna tajna bila da se za izvršenje presude plaćalo po 50 000 maraka. Lično im je Dafina pričala. Dafina, koje se advokat Strahinja Kastratović, nekada član Anketnog odbora, neki dan pred istražnim sudijom sećao kao “žene izgubljene, pod prismotrom službe bezbednosti i kontrolom stručnjaka iz SPS-a, koja je pred Odborom samo ponavljala gluposti”.
      
       R. Ć.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu