NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Preki sud

Oni koji pokušavaju da me ospore nemaju problem sa mnom nego sa zakonom

      Zašto ste odbili da učestvujete na TV B92 u Utisku nedelje?
       - Zvali su me i iz Radio Indeksa, i njima sam odbio gostovanje, pa mi niko nije postavio to pitanje.
      
       Predsednik ste Saveta koji se osipa zbog tri sporne kandidature. Jedna od te tri je i vaša. Šta ćete učiniti kao etičar na čelu Saveta “s lošim startom”?
       - Ono što sam mogao, učinio sam. Nisam davao nikakve zapaljive izjave. Nisam se izjašnjavao o pojedinačnim članovima Saveta i to neću raditi ni ubuduće. Kad je reč o mojoj kandidaturi, mogu samo da kažem da je moja biografija kao pisana za članstvo u Savetu. A proveru javnosti koju sam ja prošao nije prošao nijedan član Saveta. Nakon dva meseca, pošto mi niko ništa nije pronašao u biografiji, svakome je jasno da ne postoji ništa sporno.
      
       Po Zakonu o radio-difuziji Savet može da radi sve dok ima tu većinu od pet članova?
       - Ako broj članova padne ispod pet - ne može da se odlučuje. Čak i ako većina članova odustane od Saveta, oni koji ostanu, nisu sporni. Ovlašćeni predlagači će ponovo predložiti kandidate, Skupština će valjda čekati trideset dana (smeje se, prim. Z.L.) pa će se Savet dopuniti. Status nas izabranih se ne dovodi u pitanje, dok nam ne istekne mandat.
      
       Najavili ste “javno saslušanje” konkurenata za nacionalne frekvencije. Koja su to pitanja na koja će kandidati za frekvencije morati da odgovore članovima Saveta?
       - Bilo koja. Sve što se tiče istorijata stanice, načina finansiranja, korišćenja pogodnosti iz prošlosti ili sadašnjosti, sve su to pitanja koja će biti pod lupom javnosti. Tajno ili javno sva ta pitanja će biti predmet rasprave. Uostalom ako neko hoće da ima nešto tako vredno u rukama, mora malo i da se pomuči. Pitanja će se odnositi na samu stanicu. Niko ne raspravlja o proizvođaču predajnika neke stanice, uvek su u igri neke parapolitičke priče. Ili finansijske. Ajde to onda javno da raščistimo. Ako to nekome ne odgovara, onda krije nešto.
      
       Sukob Cekić - Veran Matić, reče pre nekoliko nedelja premijer Živković, stariji je od sukoba Stambolić - Milošević. Kako ubediti javnost da neće biti ličnih obračuna?
       - Oni koji postavljaju to pitanje, opet ne razumeju o čemu je reč. Moja ovlašćenja uopšte nisu velika. Samo sam jedan od, sada, sedam članova. Drugo, sudi se na osnovu činjenica, ako idete protiv njih idete protiv sebe. Rušite svoj kredibilitet i niko vam neće verovati. Mi treba da radimo po Zakonu i propisima koje Skupština bude verifikovala. Obećavam surovu i doslednu realizaciju zakona. Svih zakona. Uključujući i krivičnog. Oni koji pokušavaju da me ospore, nemaju problem sa mnom nego sa zakonom. Još ništa nisam počeo da radim, napadnut sam sa svih strana.
      
       Z. L.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu