NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nije svako za poker

Velimir Ilić se na političkoj sceni ponaša kao zagrejani Srbin u kafani. Ne libi se da opsuje a, videli smo, ni da udari

      Široj javnosti Velimir Ilić je poznat tek od predoktobarskog “obračuna pod palmom”, kada je naspram tadašnjeg potpredsednika srpske vlade Vojislava Šešelja sedeo zajedno sa Vladanom Batićem i Nenadom Čankom. Oni malo upućeniji znali su da je Ilić tvorac “čačanskog čuda”, da je jedan od osnivača SPO-a u Čačku iz koga je izašao posle sukoba s Draškovićem i da je osnovao stranku koja se zove Nova Srbija. I baš tako je Ilić i delovao te večeri na televiziji Mikija Vujovića. Kao predstavnik neke nove Srbije. Jer, dok su se pomenuta trojica nadgornjavali, mahali hartijama i rukama - Ilić je odisao tolerantnošću i staloženo je govorio da “treba da se manemo priče i da više radimo”.
       Ovde se ta staloženost bespovratno izgubila. Od petooktobarskog prevrata do voleja po fascikli novinara novosadske televizije, bez obzira da li je u adidasovoj trenerci na Ibarskoj magistrali ili u odelu u parlamentu ili nekom TV studiju, Velimir Ilić se ponašao isto. Kao zagrejani Srbin u kafani. Nije se libio ni da opsuje (čini se da je za ove dve godine izgovorio gotovo onoliko psovki koliko i celokupna nacija u ona dva mučna sata, koliko je trajao prenos utakmice iz Finske) a videli smo, ni da udari.
       Psihijatar dr Jovan Marić, koji je u više navrata pisao o tome “kakvi smo mi Srbi” (a pri tom je i potpredsednik Nove Srbije) kaže da je Veljino ponašanje tipično srpsko i da će veliki broj Srba reagovati baš tako ukoliko se nađe u poziciji u kojoj se Velja našao. “Ja nisam takav, nikad nisam rekao onu čuvenu rečenicu: ‘Izađi napolje da to raščistimo’ i takvo ponašanje za mene nije prihvatljivo ali za veliki broj Srba jeste i mogu to da razumem. Jer narodu je više dosta laži, dosta im je perfidnosti u politici.” Pitanje njegovog postavljanja na mesto potpredsednika vlade odlagano je neprestano sve dok potpuno nije skinuto sa dnevnog reda, u dobroj meri zahvaljujući i samom Iliću koji je, u međuvremenu došao u sukob sa velikim brojem lidera DOS-a (Mihajlovićem, Čovićem, Čankom, Batićem, Svilanovićem...). Posebno je bio kontroverzan njegov odnos sa pokojnim premijerom Đinđićem. “Bio sam njegov protivnik ali sam ga poštovao. Kao i on mene uostalom. Obično me je posle mojih javnih kritika pozivao telefonom da prodiskutujemo o onome šta sam rekao. Maltene, razgovor bi se uvek završavao time što bi mi rekao da sam u pravu ali da nema s kim to da sprovede” - kaže Ilić za NIN.
       Ono što predsednika Nove Srbije redovno prati su i sukobi sa novinarima “Nedeljnog telegrafa”, “Duge”, “Nacionala”, TV Čačak, “Mreže”, ANEM-a, Studija B i, naposletku, novosadske televizije “Apolo”. Početkom godine DOS je oformio komisiju koja je trebalo da ispita javne nastupe Velimira Ilića i suspenduje članstvo njegove stranke u koaliciji “dok se ne utvrdi istina”. Rezultati rada te komisije nikada nisu saopšteni, ako je ta komisija uopšte radila, Nova Srbija je u martu i formalno izašla iz DOS-a a Ilić je obećao da će osnovati fond za pomoć ugroženim novinarima. “Da ne mora da se prodaju za tako male pare” - objasnio je.
       Famozni šut Velimira Ilića pravo u fasciklu novinara Ješića izazvao je odijum u intelektualnoj javnosti (Snježana Milivojević je u emisiji “Utisak nedelje” izjavila da on svojim nastupima razara samo tkivo javnog života i da mu nije mesto u istom). U anketi jedne novosadske televizije postupak Ilića su, međutim, svi gledaoci koji su se uključili u program ocenili kao pozitivan. Kakvi smo, bre onda mi Srbi, pitamo psihijatra i Ilićevog zamenika Jovana Marića.
       “Jedan veliki procenat Srba voli robusne, odlučne, energične ljude koji se na psihopatsko ponašanje neće povući nego će uzvratiti istom merom. Ili čak dvostruko. Šešelj je paradigma takvog ponašanja. Šta sve on nije radio a na poslednjim izborima dobio je preko milion glasova” - kaže dr Marić, dodajući da već duže vreme savetuje Velji da pokuša da kontroliše emocije, da kontroliše tu agresiju. “Nema svako pokerske sposobnosti da može da koči svoje lice, da skriva svoje emocije. Mi psihijatri obično savetujemo da čovek treba da isprazni svoju negativnu energiju ali politika je specifična oblast i tu se traži jedna posebna veština.”
       A Velimir Ilić tu veštinu nije izučio. Ili ne želi da je izuči.
      
       GORISLAV PAPIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu