NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Slon

      Dešava se to svakom festivalu da nagradu odnese film na koji se najmanje sumnja da bi je mogao dobiti. Tako je na nedavno završenom Kanskom festivalu Zlatnu palmu dobio film “Slon”, a njegov reditelj Gas van Sent proglašen je za najboljeg reditelja.
       Nisam pratio Kanski festival, ali sam čitao naše i svetske komentatore koji pretpostavljaju da se predsednik žirija Patris Šero pazio da ne ispadne lokalpatriota, te nije ni prstom mrdnuo da nagradu dobiju nesumnjivo bolji filmovi njegovih francuskih kolega “Bazen” Ozona, ili “Mala Lili”, varijacija na temu Čehovljevog “Galeba”, reditelja Kloda Milera.
       “Slon” je jedan od mnogih filmova u Kanu koji su se bavili raznim oblicima nasilja u savremenom svetu. U “Slonu” je reč o poznatom slučaju masovnog zločina u školi koji su bez vidljivog razloga počinila dvojica maloletnika.
       U filmu se nijednom ne spominje slon. Prema nekim kritičarima, ključ za tumačenje naslova mogao bi se naći u priči po kojoj se vrhunskom otmenošću smatra da se slon koji je upao u staklenu radnju ne primećuje i nastavlja se život kao da se on uopšte nije pojavio. Problem masovnih ubistava, po nagrađenom američkom reditelju (napravio je i bolji film “Moj privatni Ajdaho”), takav jedan je slon koga se svi u američkom društvu prave da ne primećuju.
       Sveslovenska reč slon, naravno, po netačnoj narodnoj etimologiji potiče od glagola nasloniti se, jer u jednom našem srednjovekovnom udžbeniku piše da slon spava naslonjen na drvo. Naučnici, pak, tvrde da je slon reč istočnjačkog porekla i da potiče od arapske reči arslan koja znači lav. Sloveni, nemajući na svom terenu slonove, nisu pravili razliku među životinjama o kojima su slušali da ih je neko video negde daleko na jugu, te su mu, u neznanju, dali ime koje u arapskom svetu nosi lav.
       Opšteevropska reč elefant potiče od staroegipatske reči za slonovu kost koja je glasila ab i od koje je nastala reč abonosovina.
       Mi dečurlija smo u moje vreme naslućivali narodnu etimologiju reči slon i pravili dadaističku pitalicu koja glasi: “Kakva je razlika između slona i automobila?”. Odgovor: “Na slona se možeš nasloniti, a na automobil se ne možeš naautomobiliti!”. Što je, uostalom, tačno!
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu