NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Fića za razrednu

Nevenka Božović

      Nevenka Božović, profesorka srpskog jezika i književnosti, dobila je od svojih učenika, maturanata niške gimnazije “Svetozar Marković”, neobičan poklon za kraj školske godine - starog, ali sređenog fiću, “kanarinac - žute” boje. U svom dvadesetosmogodišnjem radnom iskustvu, za NIN priča profesorka Božović, ništa joj se slično nije dogodilo:
       “Od prvog našeg susreta govorila sam im da treba da budu originalni, da se klone šablona i ustaljenog. Ovim poklonom malo su preterali u originalnosti, ali su ipak pokazali da su poslušali svoju profesorku.”
       U kupovini i “obradi” starog, polovnog fiće učestvovali su ne samo učenici, već i njihovi roditelji, koji su pripomogli u kupovini i farbanju. “Taman sam pomislila - gotova školska godina, ništa pakosno nisu smislili, a oni napravili feštu. Nisam ni sanjala šta će mi prirediti.”
       Dodela poklona usledila je po završetku poslednjeg roditeljskog sastanka: “Bilo mi je pomalo čudno što su, prvi put, na roditeljski sastanak došli svi roditelji. Učenici su poneli i kameru. Taman kad smo se počastili kolačima, kafom i sokovima koje sam im spremila za rastanak, prilazi mi jedna učenica i uručuje kutijicu. U njoj ključevi. A ispred škole buka, muzika, vidim fiću uvijenog u mašne.”
       Profesorka, međutim, poklon nije htela da primi. Kaže, ne zbog para. “Profesor je profesor, neke stvari jednostavno ne idu onako kako su učenici zamislili. Predložila sam im da, lepo, prodamo fiću, pa da svi zajedno odemo u kafanu.”
      
       D. M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu