NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Radojka iz Vajominga

(ili: ako se u štali rančera Fila Merlesona iz Kaspersa pojavila beba vanzemaljac, a potom je porodica Merlesonovih čudesno nestala, ne zvuči li vam to, pomalo, vitlejemski?)

      Vimbldon počeo, a ja još u Beogradu. Uzbudljivo tamo, ali uzbudljivo i ovde. Tamo Hjuit ispao u prvom kolu, ovde Čeda jedva, u tajmbreku, prošao pored Mihajlova u drugo kolo. I, ajde da se foliram pa da kažem da me ne interesuje šta će biti sa Čedom u sledećem kolu. Ali, valjda, verujete da ne mogu, zbog Vimbldona, tek tako, da ostavim svoj paradajz, svoja “goveđa srca”. Da neće, možda, komšija da mi pobija pritke i zaliva? Ne može, bre, ovi u soliteru da se tuširaju tri puta dnevno, a moja goveđa srca da se osuše. Gde je tu pravda? Zemaljska i božanska? Zalivaću kap po kap, kao u Izraelu. Zalivaću vodom u kojoj sam se kupao u tučanoj kadi u dvorištu. I neka dođe Hrustanovićka lično, neka proveri ko troši više: soliterci na tuširanje ili ja na goveđa srca? Dosta, bre, više te vodovodne demagogije!
       A stigle i višnje iz Vrčina, od brata. Doneo punu vanglu i, tras, na sto! Ako ih odmah ne očistiš za slatko, gotovo, domaćine, propadoše. Već sutra možeš slobodno da ih ošineš u kontejner. Pa sad, ajde, idi na Vimbldon, ako si čovek.
       Sedim ispod oraha i čistim višnje za slatko. Ne znam kako vi, ali mene su naučili da to radim - babinom šnalom. Šnalom popadije Stankije. I mati ih je čistila tom šnalom. Kako? Tako lepo! Ubodeš šnalom višnju u srce, tamo gde je bila peteljka, onda zezneš malo u desno, trzneš, i izleti košpica! Dobro, štrca višnja. Ali, moraš da imaš i malo hirurškog dara, a i niko te ne tera da čistiš višnje u belom odelu. Obučeš neke dronje, ko adrapovac, pa bodi šnalom, uči se da postaneš domaćin, da te nije sramota u zimu za Svetog Jovana, kada ti dođu na slavu, a ti, zatečen, nemaš slatko.
       Štrca višnja po prostrtim bajatim novinama, kaplje kao krv Isusova, tamna i gusta. I jedna kap skrene mi pažnju, padne na naslov: “OTKRIVEN VANZEMALjAC BEBA”. I to u “Politici”! Šta je, bre, ovo? Ko koga ovde, zavitlava? I, šta ću; udubim se u materiju...
       A u Vajomingu, u američkom gradiću Kasperu pojavila se, izgleda, beba vanzemaljac. To je Tanjug ovlašćen da javi. Mada to više nije onaj Titov Tanjug od koga su ti kolena klecala.
       “Beba vanzemaljac ne postoji”, tvrde mesne vlasti Vajominga. Tabloid “Vikli vorld njuz”, pak, uporno, tvrdi: “Beba vanzemaljac krije se u štali ranča Fila Merlesona.”
       Sve podseća na već viđeno, na ono u vitlejemskoj štali. Kauboj Fil, kao Josif Drvodelja.
       “Beba vanzemaljac svojim prodornim glasom, usred noći, skrenula je pažnju na vlasnika ranča. Tako je Fil Merleson video majušno živo biće sa druge planete, prekriveno posebnom vrstom kože neobične boje.”
       Rančer Fil slepo se drži biblijskog konteksta. On objavljuje svetu: “Pre nego sam čuo bebin krik uočio sam na nebu kako je gorela jarka vatra.”
       Ali, kauboj Fil je, u svojoj priči, ubedljiviji od vitlejemskih pastira jer ima - FOTOGRAFIJE, bato!!? Događaj sa bebom vanzemaljcem snimila je supruga jednog rančera i tekst u “Vikli vorld njuzu” ilustrovan je tim fotomaterijalom. Eh, da je Josif Drvodelja bio fotoreporter, druga bi to bila priča!
       Ne bi bilo ni Nikejskog sabora, ni sholastičkih rasprava o Marijinom devičanstvu i muževnosti arhangela Gavrila...
       Mada, uvek će biti onih kojima ni fotografije nisu dokaz. Tako je i danas u Vajomingu. En Atanasije, agent FBI, i pored fotografija sa bebom vanzemaljcem, tvrdi da “nema nikakvih podataka da su u Vajomingu ili Koloradu pronađeni vanzemaljci”.
       Što li šire priču na Kolorado, mamu im udbašku? Mada, glupo pitam. Nisu li i onda tako širili blagovesti? Te rođen je u Galileji, te u Vitlejemu... Treba im to, valjda, zbog dramaturgije. Tako traže ovi iz Holivuda...
       Enu Atanasiju iz FBI-ja pridružio se i lokalni šerif Mark Benton: “Nismo našli nikakvog vanzemaljca.” Ali, šerif Benton, ipak, priznaje: “Nismo ga mnogo ni tražili.”
       Mudar je, bre, stari Benton. Pravi sebi odstupnicu. Nije hteo da pravi grešku kralja Iroda pa da raspiše vitlejemski pokolj dece samo zato što je i u Rimu počelo da se šuška o bebi vanzemaljcu i što je, pod hitno, naređen popis stanovništva u Galileji i Judeji... A Samarija se izvukla. Ah, Samarija, Samarija! Čudo je Samarija. Nešto kao Srbija.
       A Bari Deter, glavni urednik “Vikli vorld njuza” tera svoje, diže tiraž na bebi vanzemaljcu. Ovaj glodur i dalje tvrdi: “Za bebu vanzemaljca doznali smo od samih Merlesonovih koji su poslali redakciji snimak.”
       Nego, kada su krenuli i ostali novinari na Vajoming, kada su okupirali gradić Kasper, odjednom porodice Merlesonovih nije bilo ni na ranču, a ni u telefonskom imeniku! Jednostavno, porodice Merleson u Kasperu nema! Dobro, nemojmo sve na novinare. Nije li i Josif Drvodelja sa Svetom porodicom, sa Marijom i bebom, pobegao, krišom, za Egipat. Nema dokaza da su ikad živeli u Nazaretu. A i Vitlejem je sumnjiv...
       I je l’ vam sada jasno zašto je En Atanasije, agent FBI-ja uveo, pored Vajominga, i Kolorado u igru? Galileja, Vitlejem, Egipat, pa ga sada ti nađi. Juri za bebom vanzemaljcem po mediteranskom basenu, a Josif Flavije ćuti, neće ništa da kaže. A zna. Sve zna, protuva!
       E, sad Tanjug ne bi bio Tanjug kad ne bi i on nešto ekskluzivno javio. Angažovali “Radojku Marković koja u Kasperu studira međunarodnu ekonomiju”.
       I šta javlja Radojka? “U celom Vajomingu nema porodice koja se preziva Merleson.” Kao, izgleda da je neko, “predstavljajući se pod prezimenom Merleson, ispričao senzacionalnu vest koju je propratio video-kasetom”.
       E, Radojka, Radojka. Zar, i ti?! I, ko je, moja Radojka, od jevanđelista video Isusa?
       I šta kada se beba vanzemaljac pojavi za trideset godina i počne da propoveda? Šta ćete, jadni, svi vi koji ste poverovali da beba vanzemaljac ne postoji? Šta će biti sa vama koji ste poverovali Radojki iz Tanjuga, šerifu Bentonu, Enu Atanasiju iz FBI-ja? Opet će vam biti kriv đavo, inkvizicija, kominterna, masovne likvidacije...
       Očistim ja one višnje za slatko, celu vanglu. A na stolu kao da je bio svinjokolj. Mora li uz svaku priču o bebi vanzemaljcu da bude toliko krvi?
       Ave Vimbldone, morituri te salutant!
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu