NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Savremenici i saputnici

NAZIV: Nekropolje (Biografski eseji)
AUTOR: Predrag Palavestra
IZDAVAČ: Otkrovenje, Beograd 2003.

      Množina Palavestrinih knjiga - zbirki kritičkih članaka, ogleda i eseja, monografija, naučnih studija i rasprava - ugrađena je u temelje srpske kritike druge polovine dvadesetog veka. U nekoliko novijih stekla su se iskustva kritičarovog delovanja na društvenoj sceni, iskustva koncentrisana (između ostalog) oko pitanja istorijske i kritičke svesti, moralnog učinka književnosti i književnika, položaja inteligencije i njenog odnosa spram politike, javnog mnjenja i javne reči. Po formi različita od prethodnih, nova Palavestrina knjiga sadrži deset tekstova u podnaslovu nazvanih “biografskim esejima”.
       Govor, dakako, ide o probranim akterima duhovnih, književnih i društvenih zbivanja sa kojima je, po prirodi svog opredeljenja a i posla, Palavestra dolazio u blizak, katkad i prisan dodir, ili su mu kao predmet istraživanja obuzimali misli. Odreda su to pisci u užem i širem značenju reči, B. Lazarević, D. Mitrinović, Andrić, Crnjanski, D. Maksimović, Dedijer, Minderović, K. Timotijević, Selenić i Pekić. Poneki među njima sa ratnim biografijama, nekolicina sa stažom u diplomatskoj službi, bezmalo svi iskušani u tzv. javnim poslovima i sa bremenom dnevne politike na plećima. Valja, pri tom, naglasiti da je slobodna, esejistička forma ovih tekstova omogućila da njihove žanrovske, biografske odredbe ne budu isuviše obavezujuće. A to će reći: i kad nam se učini da je posredi tek isečak iz života i rada ličnosti o kojoj je reč, gotovo neosetno, grananje narativnog toka, umnožavanje tema, ličnosti i događaja, proširi kontekst. Milje u kome se “priča” odvija, dobije na složenosti, životni i stvaralački profil “junaka” se upotpunjuje.
       Viđeni ujedno, ovi tekstovi zapravo obrazuju mozaičku sliku u kojoj se prelamaju etička i moralna pitanja dvadesetog veka kojima je Palavestra ponajviše zaokupljen. Gotovo da su sabrana u eseju o novinaru Kosti Timotijeviću, osobito zanimljivom i višestruko obdarenom čoveku s kojim je autor punih četrdeset godina drugovao i raspravljao. Njegovo razumevanje razloga brzog uspona i naglog raspada srpske građanske klase, kao i “klasnog izdajstva” koje je, pristajući uz komunistički režim, počinila leva građanska inteligencija, na izvestan način objedinjuje dobar broj ovih, bitno različitih životnih i stvaralačkih sudbina. Tako sagledana, Palavestrina nova knjiga-zbirka tekstova u kojoj istaknuti učesnik kulturnih i društvenih događanja svedoči o značajnim savremenicima i evocira kontakte sa saputnicima - može da se shvati i kao svojevrsna studija o moralnoj klimi doba. U mnogom pogledu i moralnoj drami koja je, u epohi iza nas, suštinski obeležila građanski, intelektualan sloj i paralisala njegovu demokratsku energiju.
       Palavestrina nova knjiga je, bez sumnje, višeslojna, tako da ovi biografski eseji u jednom sloju mogu biti iščitani i kao autorov autobiografski esej. Sasvim je, međutim, izvesno da tekstovi Nekropolja, kako ih god čitali, predstavljaju lepo i zanimljivo pisano, životnim i književnim iskustvom krcato štivo. Novim uvidima i saznanjima ono obogaćuje čak i čitaoce koji su, provodeći u autorovoj blizini više decenija, mogli pomisliti da o njemu dovoljno znaju.
      
       BOGDAN A. POPOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu