NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duhovnost pravoslavlja

      Gospodin Masdžeddžame’i, visoki gost iz Irana, došao je u svojstvu generalnog direktora Direkcije za međunarodnu kulturnu i naučnu saradnju Ministarstva spoljnih poslova. Kao ambasador IR Irana u Vatikanu, radio je na međureligijskom dijalogu sa hrišćanskim i nehrišćanskim crkvama. Važi za dobrog poznavaoca ovog dela sveta i hrišćansko-pravoslavne civilizacije.
       U pozdravnom govoru g. Masdžeddžame’i je rekao:
       “Postoji nekoliko obavezujućih faktora za razgovor: nedostatak adekvatnih informacija o drugima. Da bi razgovarali, moramo se upoznati. Međutim, ne možemo se upoznati sve dok jedni o drugima imamo saznanja koja nisu dovoljna a često i veoma pogrešna. Zato moramo da se upoznamo, i to ne knjiški, sa distance, već licem u lice, direktno i uživo. To nas tera da razgovaramo. Svet u kome živimo svakim danom postaje sve manji. Svet više nije isti kao onaj od pre pedesetak godina. Svet se svakodnevno nezaustavljivo menja, smanjuju se rastojanja i granice. Iscrpljuju se prirodni i ekološki potencijali. To nas, takođe tera na dijalog. Pojam moći u jednom takvom svetu se menja: nivo uticaja nije jednak moći. Živimo u svetu uzajamnog uticaja i prožimanja. Moramo naučiti kako da živimo zajedno, u toleranciji i međusobnom poštovanju.
       U drugom delu g. Masdžeddžame’i je govorio o duhu pravoslavne crkve i zapadnih hrišćanskih crkava. Njegova osnovna teza glasi: zapadna crkva je formirana pod uticajem prethrišćanske, paganske kulture i njen umetnički izraz je zadržao te osobine, što se posebno vidi u vajarstvu i slikarstvu; za razliku od istočne crkve koja se formirala pod uticajem duhovnosti, pa je samim tim i njena umetnost suptilnija, a njen najbolji izraz manifestuje se kroz freske i ikone.
      
       A. DRAGOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu