NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Privođenje novinara

Dragan Alempijević

      Novinara Dragana Alempijevića, šefa Regionalnog dopisništva beogradskog dnevnika “Glas javnosti”, policija je privela na sud pošto su predsednik Opštinskog suda u Kragujevcu, Žarko Stevanović, i njegov zamenik, Zoran Ilić, protiv njega podneli krivičnu prijavu za klevetu.
       Razlog prijave je izjava advokata Snežane Ivković, s početka decembra 2002. godine, kojom je ona dovela u sumnju rad uprave FK “Vodojaža”, na čijem čelu je sudija Stevanović. Za NIN, Alempijević kaže:
       - U istoriji kragujevačkog pravosuđa nije izdata izričita naredba “da se lice privede, uz obavezno policijsko obezbeđenje”, za krivično delo klevete. Reč je o najbrutalnijem pritisku na medije, pokušaju da se, policijsko-pravnom represijom, spreči pisanje o skandalima, nezakonitostima i kršenju ljudskih prava u Opštinskom sudu u Kragujevcu.
       Alempijević veruje da je pravi cilj krivične prijave i njegovog privođenja, zapravo, zaustavljanje serije njegovih tekstova o slučajevima kršenja ljudskih prava u Kragujevcu tokom akcije “Sablja”.
      
       D. L.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu