NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kaucija za Dafinu

Željko Budrović

      Udruženje deviznih štediša-poverilaca Dafiment banke “Srpska kruna” odlučilo se na jedan, reklo bi se, nepromišljen potez. Naime, oko stotinak štediša, koji žive u inostranstvu, spremno je da položi kauciju od milion evra kako bi omogućili “srpskoj majci” Dafini Milanović da se brani sa slobode. Predlog je već podnet Okružnom sudu u Beogradu i čeka se njegova odluka.
       Prema rečima Željka Budrovića, koordinatora Udruženja “ova inicijativa mnogima može izgledati kao fatamorgana, ali to je jedini način da štediše Dafiment banke budu uskoro obeštećene”.
       - Država je priznala Dafinin dug kao javni, ali će tek 2016. godine moći da krene sa isplaćivanjem tog novca. S druge strane, 70 odsto štediša pripada starijim generacijama, pa je pitanje da li će oni doživeti da im se vrati novac. Zato smo odlučili da sami uzmemo stvari u svoje ruke.
       Da li to znači da je Dafina Milanović povratila poverenje svojih štediša?
       - Mi smo je posetili u Centralnom zatvoru i dobili usmene garancije da će nam vratiti novac. Ipak, koliko će cela stvar izaći na dobro, teško je predvideti. Ako joj bude omogućeno da se brani sa slobode, a ne ispoštuje naš dogovor, sigurno će se ponovo vratiti u zatvor.
       A šta ako pobegne u neku egzotičnu zemlju?
       - Da je htela, mogla je to i ranije da učini. Kako nam je rekla, ona samo želi da skine ljagu sa imena svoje porodice.
      
       N. D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu