NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dajte krv... ali ne komarcima

Samo bolnicama u Beogradu neophodno je dnevno 400 do 500 jedinica krvi, dok Institut za transfuziju krvi uspe da prikupi samo 70 odsto od potrebne količine

      Do prošle godine bili smo poslednja zemlja u Evropi po broju dobrovoljnih davalaca krvi. I trebalo nam je godinu dana da bismo napredovali tek toliko da zauzmemo “počasno” pretposlednje mesto. Iza nas je samo Albanija.
       “U Srbiji 2002. godine dobrovoljno je dalo krv jedva tri odsto građana, a kada bi samo pet do osam odsto davalo krv, nestašice ne bi bilo”, kaže Milica Slijepčević iz Službe za organizovanje dobrovoljnih davalaca.
       Pošto je vrag odneo šalu i pošto se shvatilo da su, zbog nedostatka ove dragocene tečnosti, mnogi životi ugroženi, Ministarstvo zdravlja i Institut za transfuziju krvi započeli su akciju “Dajte krv... ali ne komarcima”. Pomalo morbidan, doduše u skladu sa našim humorom, ovaj slogan trebalo bi da motiviše građane Srbije da priteknu u pomoć svima kojima je krv neophodna. A neophodna je mnogima.
       Samo bolnicama u Beogradu neophodno je dnevno 400 do 500 jedinica krvi, dok Institut za transfuziju krvi uspe da prikupi samo 70 odsto od potrebne količine. Naročito od početka juna do septembra, kada su učenici na raspustu, a roditelji na odmoru, stanje sa zalihama ove dragocene tečnosti je izuzetno loše. To je bio dovoljan razlog da se organizuje akcija dobrovoljnog davanja krvi, koja je nedavno počela na beogradskom Trgu Republike, a nastaviće se u još 20 gradova.
       Ono što ovu akciju razlikuje od prethodnih, jeste “specijalni” autobus, dar kompanije “Džonson Vaks”, koji će putovati kroz celu Srbiju i prikupljati krv i krvnu plazmu. Ova laboratorija na točkovima potpuno je bezbedna i prilagođena svetskim standardima. Autobus ima četiri ležaja i opremljen je klimom i rashladnim uređajem za odlaganje i čuvanje krvi, pa će se akcija obavljati na terenu.
       Preostaje samo da krv damo ljudima, a ne komarcima.       


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu