NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Uspela akcija

Sumorne reči i slike iz spotova o ovoj bolnici, ostali su samo na filmskoj traci

      “Na odeljenjima nema grejanja i tople vode...”, “... hirurški rad se zasniva na instrumentarijumu pokojnog profesora dr Jovičića...”, “... nema aparata za sterilizaciju...”, samo su neki od citata koji su korišćeni u akciji “Sto dana za Dečiju kliniku”, koja je pokrenuta prošle godine, 18. marta. I pored kritika da se manipulisalo emocijama, zadiralo u integritet dece iz Tiršove i njihovih roditelja, u akciji za najstariju dečiju kliniku u zemlji (sagrađena je 1936), dosad je učestvovalo 250 000 ljudi, prikupljeno je oko tri miliona evra. A sumorne slike i reči iz spotova ove akcije, ostale su samo na traci.
       Fasada Klinike je kompletno renovirana. I odeljenje koje je bilo u najlošijem stanju, Odeljenje za neonatologiju, gde se leče tek rođene bebe, renovirano je. Pulmološko i alergološko odeljenje, takođe. I ceo treći sprat.
       Za krevete intenzivne nege nabavljeni su monitori, infuzione pumpe, respiratori... Sada, svaki pacijent ima sve što je neophodno za lečenje.
       Klinika je dobila dva ultrazvučna aparata, centar za dijalizu je dobio četiri aparata za urodinamiku, monitore, respiratore, infuzione pumpe, aparat za hemokulturu, holter sistem, aparate za anesteziju, a urađena je kompletna reparacija sterilizacije. Pregledi na magnetnoj rezonanci se, od marta, više ne naplaćuju.
       Donatori su platili radove na Dečijoj klinici u Tiršovoj u vrednosti od 750 hiljada evra, na računu Klinika ima oko milion evra, a ostalih milion i dve stotine pedeset hiljada evra je u opremi i medicinskim aparatima koje je klinika dobila.
      
       A ko su donatori?
       U prva tri meseca akcije za pomoć Tiršovoj, rudari Kolubare su sakupili 700 000 dinara. Infostan je sproveo akciju u kojoj je učestvovalo pola miliona Beograđana, koji su dobili uplatnice i po slobodnoj proceni uplaćivali priloge za kliniku. Sakupljeno je 10 miliona dinara (do 13. jula 2003).
       Kompanija “Braća Karić” je Tiršovoj poklonila 15 miliona dinara koji su upotrebljeni za rekonstrukciju fasade zgrade klinike u Tiršovoj stare 67 godina.
       Donacija japanske vlade, juna 2002, bila je - pet monitora, zapravo, monitor sistem sa neophodnom opremom za praćenje vitalnih funkcija tek rođenih beba u vrednosti od 71 231 dolar.
       Nemačka vlada, u julu prošle godine, šalje Tiršovoj instrumente i aparate vredne 17 i po hiljada evra. Odeljenje za ortopediju i traumatologiju od tada je bogatije za nekoliko hirurških instrumenata, pneumatskih motornih sistema nemačkog proizvođača “Eskulap” koji se koriste za operacije. Zahvaljujući ovoj donaciji, lekari u Tiršovoj su ponovo u mogućnosti da rade 500 planiranih operacija i oko 350 hitnih operacija kuka, stopala, urođenih anomalija i drugih oštećenja dečijeg skeleta.
       Srpsko-švedska humanitarna organizacija “Golub” septembra 2002. poklonila je Tiršovoj tri hirurška pneumatska kreveta u vrednosti od po 1700 evra, elektronski krevet od 2500 i sanitetski materijal.
       Patrijarh Pavle je decembra 2002. poklonio bolnici dve infuzione pumpe i četiri infuziona šprica koji su kupljeni od priloga humanitarne akcije. Na dečiji praznik Vrbicu akciju je pokrenula Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka, a ostatak potrebnih sredstava obezbedio je Eparhijski upravni odbor Arhiepiskopije.
       Dečijoj klinici je stigla pomoć i od Kiparskog sindikata poštara (PA. SY. D. Y) . Kiparski sindikat državnih službenika u saradnji sa Sindikatom PTT Srbije i ambasadom SCG u Nikoziji dao je bolnici 100 000 evra. Klinici su poklonjeni medicinska oprema, lekovi, medicinska sredstva, novi gasni sterilizator i transportni respirator.
       Predsednik Upravnog odbora Univerzitetske klinike u Tiršovoj dr Boris Stajkovac kaže da se zna gde je utrošen svaki dinar.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu