NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Izlečiti karcinom

Za razliku od drugih zdravstvenih ustanova, koje kubure sa dotrajalom opremom, GAK “Narodni front” se ne može požaliti da mu nedostaju osnovni dijagnostički aparati za rad

      Ono što Ginekološko-akušersku kliniku “Narodni front” razlikuje od drugih porodilišta jeste “bebi frendli” program, koji omogućava porodilji da sve vreme bude uz svoju bebu. I to nije sve. Svojim trudnicama nude, uz pomoć epiduralne anestezije, i bezbolni porođaj, a budući očevi, ukoliko požele, mogu da prisustvuju rođenju bebe. Doduše, za to zadovoljstvo treba izdvojiti 4 000 dinara. Zato ne bi trebalo da čude podaci, koji pokazuju da se ovde godišnje rodi više od 6 000 beba, uradi 4 000 operacija i na desetine hiljada pregleda.
       U najvećem beogradskom porodilištu od prošle godine je zaživela i “Škola roditeljstva”, koju vodi Nada Lazić, defektolog i glavni predavač, uz asistenciju babice Svetlane Đorđević. Ova besplatna škola traje četiri nedelje i omogućuje mladim bračnim parovima da postanu “diplomirani roditelji”. Prvi časovi posvećeni su fiziološkoj i patološkoj trudnoći, a potom, budući roditelji uče kako se neguje beba. U šetnji kroz porodilište, trudnice posećuju porođajnu salu i razgovaraju sa majkama koje su se tek porodile.
       Takođe, po uzoru na svetske standarde, u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front” nedavno je otvorena renovirana dnevna bolnica. Osim moderno uređenog prijemnog odeljenja i prostorija za medicinsko osoblje, pacijentkinjama su na raspolaganju dijagnostički centar, operacione sale, četiri luksuzne sobe sa klima uređajima i novi toaleti sa tuš kabinama. U prostorijama ove luksuzno opremljene dnevne bolnice, gde sve odiše čistoćom, predviđeno je aktivno sprovođenje programa kontrole zdravstvenog stanja žena, nazvanog “ginekološki skrining”, koji omogućuje pacijentkinjama da za tri sata dobiju rezultate kompletnog ginekološkog pregleda.
       “Ovaj program je naišao na veliki odziv. Pacijentkinja dobija potpunu sliku svog ginekološkog zdravlja. Pregledi koštaju 5 000 dinara, ne računajući hormonske analize, koje se dodatno plaćaju 1 000 dinara”, potvrđuje Darinka Mitrović, direktorka Opšteg, pravnog i kadrovskog sektora GAK “Narodni front”. Prema njenim rečima, svaka žena bi morala jednom godišnje da ide na kolposkopiju - mikroskopski pregled grlića materice, pomoću koje se utvrđuju sve promene na genitalnim organima žene.
       Za razliku od drugih zdravstvenih ustanova, koje kubure sa dotrajalom opremom, ova bolnica se ne može požaliti da joj nedostaju osnovni dijagnostički aparati za rad. Ipak, kako kaže Jadranka Vasić, direktor Sektora za finansijsko-komercijalne i računovodstvene poslove, “to ne znači da nam ne treba skener, biohemijski analajzeri i aparati za anesteziju”.
       GAK “Narodni front” je jedina klinika u Srbiji čiji timovi lekara specijalista, zahvaljujući najsavremenijim metodama i tehnikama koje su im na raspolaganju, imaju mogućnost da otkriju sve oblike karcinoma u najranijoj fazi.
       “Naša klinika ima četiri moderna ultrazvučna aparata, takozvana doplera, pomoću kojih otkrivamo sve promene na genitalnom traktu žene i promene na dojci. To je tehnika koju mi, praktično, koristimo poslednjih 12 godina. Većina pacijentkinja je prošla kroz taj tip ultrazvučnih pregleda. Mnogima smo tako omogućili da svoje karcinome otkriju u najranijoj fazi i da se izleče. Mi smo jedina ustanova u Srbiji, a to pokazuju i naši rezultati, koja najveći broj karcinoma jajnika otkriva u ranoj fazi”, kaže dr Aleksandar Jurišić iz Odseka za prevenciju i lečenje maligniteta Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front”.
       Prema rečima dr Jurišića, činjenica je da ima sve više pacijentkinja obolelih od raka i da se taj broj povećava iz godine u godinu. Uspešnost lečenja, pre svega, zavisi od pacijentkinje. Ona mora da brine o zdravlju svog tela i da najmanje jednom godišnje odlazi na kompletne ginekološke preglede. Međutim, izrazito maligni tumori - to su obično neki sarkomi i veliki karcinomi jajnika - brzo rastu, pa u tim slučajevima, praktično, nema pomoći.
       “Kod lakših oblika karcinoma, operacija traje najduže dva sata, dok operacija karcinoma, koji je u poodmaklom stadijumu, traje i do šest sati”, kaže dr Jurišić.
       Ipak, utešno je što broj izrazito malignih tumora nije veliki. Naime, samo u 5 do 10 odsto slučajeva otkrivanja karcinoma u ranoj fazi ne daje rezultate. U ostalim slučajevima procenat izlečenja je veliki.
      
Lična karta

* 672 zaposlena
       * prosečna starost zaposlenih 41 godina
       * prosečna plata (na nivou cele bolnice) 14 266 dinara
       * 87 ginekologa
       * 567 ležajeva sa bebi posteljama


      
Statistika


       * U pet beogradskih porodilišta 2001. godine na svet je došlo 17 425 beba. Bilo je 280 višeplodnih trudnoća (261 blizanac, 19 trojki i jedne četvorke). Iz Beograda je 15 385 trudnica, dok je oko 12 odsto žena bilo iz unutrašnjosti, uglavnom sa rizičnom trudnoćom.
       * Prošle godine je umrlo 197 beba (55 živorođenih, 142 mrtvorođene), pri čemu je dve trećine mrtvorođenih beba iz trudnoća koje su se završile pre redovnog termina.
       * Svako sedmo novorođenče ima komplikacije, najčešće zbog male težine na rođenju (7,5 odsto) i prevremenog porođaja (5 odsto).
       * Prosečna starost porodilja je 27,5 godina, a najviše ih je u starosnoj dobi od 20 do 29 godina (60 odsto). Komplikacije u toku trudnoće i porođaja najčešće su kod žena starijih od 40 godina.
       * Kod više od polovine žena (51 odsto) reč je o prvom porođaju, kod trećine (38 odsto) o drugom. Kod ogromne većine žena (94 odsto) porođaj se završava u predviđenom terminu.
       * Stopa porođaja (na 1 000 žena u generativnom dobu) za proteklu deceniju opala je za desetinu - sa 46,1 odsto (1991) na 38,7 odsto (2001).
       * Svaka sedma trudnoća obavljena je carskim rezom i broj intervencija raste.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu