NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Skupo, a problematično

Prioritet imaju hitni slučajevi i hospitalizovani pacijenti, kaže dr Ranđelović, i dodaje da pacijenti, koji imaju overen uput, ostaju na listi čekanja i do tri meseca

      Kliničko-bolnički centar “Bežanijska kosa” važi za najelitniju bolnicu u Beogradu. U prethodnih deset godina, kada su ostali zbrinjavali bolesnike “pomoću trikova”, ova medicinska ustanova imala je na raspolaganju skener, magnetnu rezonancu i angiograf.
       “Sa postojećom opremom potrebe kuće bi bile zadovoljene, ali pošto drugi centri neredovno rade, preopterećeni smo, jer ’servisiramo’ ceo grad i veliki deo pacijenata iz unutrašnjosti”, kaže profesor dr Tomislav Ranđelović, direktor KBC “Bežanijska kosa”.
       Zato ova zdravstvena ustanova može da primi dnevno najviše deset pacijenata sa uputima na pregled skenerom, rendgenom i magnetnom rezonancom, ali ukoliko pregledi budu išli sadašnjim tempom, uskoro neće biti u mogućnosti da izađu u susret ni ovom broju pacijenata. “Prioritet imaju hitni slučajevi i hospitalizovani pacijenti”, kaže dr Ranđelović i dodaje da pacijenti, koji imaju overen uput, ostaju na listi čekanja i do tri meseca. Ostalima, ukoliko ne žele da čekaju, a budžet im dozvoljava, na raspolaganju je “Medik centar” pri KBC-u, u okviru kojeg pacijenti plaćaju sve preglede. Pregled magnetnom rezonancom košta 7.000, a skenerom 5.000 dinara.
       I dok je, s jedne strane, ova bolnica praktično nedostupna pacijentima sa uputom, s druge strane, “Medik centar” radi ubrzanim tempom. Možda razlog treba tražiti u tome što zahvaljujući ovoj službi, osoblje bolnice dobija stimulaciju od 20 odsto. “Ljudi se trude da prežive”, naglašava dr Ranđelović, nadajući se da će država konačno regulisati stanje u zdravstvu i objasniti pacijentima šta je besplatno, a šta nije.
       Bilo kako bilo, KBC je, kako navodi direktor Ranđelović, morao od sopstvenih sredstava da plati tečni helijum, u iznosu od 803 hiljade dinara, sondu za merenje helijuma za magnetnu rezonancu (13 hiljada evra), pa je uvođenje ovih mera shvaćeno samo privremeno - dok se materijalno stanje ne sredi.
       Kada će se izaći na kraj sa svim tim problemima, veliko je pitanje, budući da je “Bežanijska kosa” opterećena i drugim problemima. Kada je došao na funkciju direktora KBC-a (februar, 2001), dr Ranđelović kaže da ga je sačekao veliki dug ove zdravstvene ustanove. Kako direktor navodi, radi se o spoljašnjem dugu od oko 6.000 000 maraka za nabavku opreme - magnetne rezonance, skenera i angiografa. Domaćim dobavljačima ova ustanova duguje 37 miliona dinara. “Finansijski problemi stalno postoje u poslovanju Centra. Stari dug domaćim dobavljačima u potpunosti je vraćen ozbiljnim domaćinskim poslovanjem, ali se gomilaju novi dugovi zbog nedovoljno opredeljenih sredstava. Inostrani dug prema ’Filipsu’ još nije regulisan”, kaže dr Ranđelović.
       Ipak, ono što ovu bolnicu čini “najelitnijom u gradu”, jesu savremeno opremljeni apartmani. Četrnaest “hotelskih soba”, pored telefona i zasebnog kupatila, pacijentima obezbeđuju kvalitetniju ishranu, veću privatnost i neograničenu posetu. Za celo zadovoljstvo potrebno je dnevno izdvojiti 4 500 dinara. “Popunjenost apartmana je do 60 odsto, a namenjeni su samo lakšim bolesnicima, jer u njima nema, recimo, monitora za praćenje zdravstvenog stanja pacijenta”, kaže direktor ove ustanove. Iako, sume koje bolesnici moraju da izdvoje za boravak i lečenje u ovoj bolnici često premašuju mogućnosti prosečne plate, prihod koji KBC na ovaj način ostvaruje, kako kažu u ovoj ustanovi, nije dovoljan da bi se kupio sav neophodan pribor za dijagnostiku.
       Kada su donacije u pitanju, dr Ranđelović navodi da je ovoj ustanovi u poslednje dve godine pomoć stizala od Evropske unije, iz Austrije kao i od “domaćih firmi koje su imale razumevanja za probleme”. Međutim, klasična dijagnostika je i dalje u lošem stanju. Nedostaje konvencionalni rendgen, ultrazvuk sa kolor doplerom, deo endoskopske opreme za pulmologiju i gastroenterologiju kao i oprema hirurškog operacionog bloka.
      
Lična karta

* godišnje se leči 10 000 pacijenata i obavi se
       150 000 specijalističkih pregleda
       * ukupno 963 zaposlenih
       * prosečna plata lekara specijaliste: 19 000 dinara
       * prosečna plata medicinske sestre: 10 192 dinara
       * poseduje 375 bolničkih kreveta i 14 apartmana


      
Podržavamo reforme, ali...

Na pitanje šta misli o najavljenim reformama u zdravstvu, dr Ranđelović kaže:
       “Zaposleni u KBC ’Bežanijska kosa’ opredeljeni su za reforme i podržavamo svaki napor u tom pravcu. Međutim, protivimo se promeni statusa kliničko-bolničkih centara, barem onih koji su do sada tehnički i kadrovski veoma afirmisani u pružanju usluga zdravstvene zaštite. Takođe, smatramo da je hitno potrebno redefinisanje u podeli rada i pružanju usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite. Naravno, neophodno je povećati lične dohotke zdravstvenim radnicima, s obzirom na to da su sadašnje plate na egzistencijalnom minimumu i postoji velika opasnost od odliva specijalno obučenih kadrova.”


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu