NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bez pomoći opštine

Skupština opštine Novi Pazar nije izdvojila nijedan dinar za zdravstvo iz opštinskog budžeta koji iznosi oko 900 miliona dinara

      Zdravstveni centar u Novom Pazaru jedina je ustanova koja brine o zdravlju stanovnika Novog Pazara, Tutina, Raške, a delimično je zadužen i za pacijente iz Sjenice i Zubinog Potoka. Kao što je slučaj i sa drugim bolnicama, i ZC “Novi Pazar” svakodnevno se suočava sa brojnim teškoćama, od nedostatka novca, preko nedostatka potrošnog materijala, do dotrajale opreme. Dok sa godišnjim budžetom od 420 miliona dinara ne može da pruži svojim pacijentima ni osnovnu zdravstvenu zaštitu, Uprava ove bolnice se ne može pohvaliti da je dobila bilo kakvu materijalnu pomoć ni od opštinara o čijem zdravlju takođe brine.
       “Skupština opštine Novi Pazar nije izdvojila nijedan dinar za zdravstvo iz opštinskog budžeta koji iznosi oko 900 miliona dinara”, kaže za NIN dr Kasim Mušić, direktor Zdravstvenog centra “Novi Pazar”. Ali je, kako tvrdi dr Mušić, Uprava ovog zdravstvenog centra, racionalnijim korišćenjem novca i boljom organizacijom, uspela da se donekle izbori sa teškoćama, a “rezultat toga su kupovina većeg broja aparata iz sopstvenih sredstava”.
       Ipak, iz sopstvenih sredstava se nije mogao izdvojiti još i novac za kupovinu skenera, pa dr Mušić očekuje skoru donaciju Republike Kine, koja bi trajno mogla da reši problem ove bolnice. A na pitanje da li smatra da se pomoć sa republičkog nivoa ravnomerno deli po svim regionima, dr Mušić daje pozitivan odgovor, ali, ipak, ističe da novopazarski zdravstveni centar treba da bude favorizovan kako bi dostigao nivo razvijenosti koji imaju i drugi centri iste kategorije.      
      
Lična karta

* 320 bolničkih postelja
       * 10 119 hospitalizovanih pacijenata godišnje
       * 1 050 zaposlenih
       * prosečna plata doktora: 24 086 dinara
       * prosečna plata medicinske sestre: 11 142 dinara
      
       ZC “Novi Pazar” je, poslednje dve godine, dobio određene količine lekova, potrošnog materijala i nekoliko aparata. Najznačajniji donatori su:
       * Japanska vlada: dve operacione sale
       * Republika Kina: aparat za ultrazvuk
       * UNICEF
       * Evropska agencija za rekonstrukciju
       * Nova frontijera


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu