NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kancelarija za pomoć

      
       Posle vašeg dolaska na mesto direktora, pri Kliničkom centru osnovana je Kancelarija za humanitarnu pomoć. Zašto ste se odlučili na taj korak?
       - Zato što je u prethodnom periodu, kada je, za vreme rata i nedaća, zdravstvu Srbije stizala različita vrsta humanitarne pomoći, bilo raznih manipulacija. Zato smo želeli da to institucionalizujemo, da bi postojala jasna procedura o prijemu pomoći, evidenciji svega onoga što uđe u Klinički centar, počev od lekova, preko opreme do potrošnog materijala. Tek kada to evidentiramo, raspoređujemo dalje na osnovu prioriteta.
      
       Da li donatori imaju uvid gde su otišli njihovi pokloni?
       - U svakom trenutku donator može doći i proveriti gde su donacije. Čak na nekim aparatima postoji i oznaka čija je to donacija.
      
       Čija je pomoć bila najdragocenija?
       - Teško je nekoga posebno izdvajati. Ako gledamo po zemljama, najveća pomoć je stigla iz Nemačke i Velike Britanije. Evropska unija nam je, preko Evropske agencije za rekonstrukciju i razvoj, obezbedila veliki broj aparata i opreme čija je ukupna vrednost veća od 1 200 000 evra. Samo da podsetim, Klinički centar dobio je operacione sale, skenere, citostatike i drugi potrošni materijal, a vrednost sveukupne pomoći za ove dve godine je oko 15 miliona evra. U toku je i veliki projekat sa Japanom, do kraja godine dobićemo značajnu pomoć.
      
       Da li se može zaključiti da je, kad je o opremi reč, u Kliničkom centru “stanje redovno”?
       - Do sada je napravljen izuzetno veliki pomak. Nabavili smo neophodne aparate za dijagnostiku i za hirurški rad. Tu je situacija zadovoljavajuća. Ali, apsolutno su neophodne takozvane angio-sale, koje služe za dijagnostiku, a u izvesnoj meri i za terapiju srca i krvnih sudova. Na Drugoj hirurškoj klinici ta sala je stara više od 30 godina. Ali i pored toga mi smo kvalitet i obim posla podigli nekoliko puta. Opšta snabdevenost lekovima i potrošnim materijalom je značajno bolja. Blizu je normali. Uz pomoć Ministarstva zdravlja obezbedili smo Urgentnom centru dovoljan broj monitora.
      
       Kada je reč o donacijama koje stižu sa republičkog nivoa, da li se one ravnomerno raspodeljuju? Stiče se utisak da je Klinički centar u privilegovanom položaju.
       - U odnosu na obim i kvalitet posla koji se ovde obavlja, Klinički centar nije u boljem položaju. Ne mogu da kažem ni da dobija manje nego što bi trebalo, ali ni više od neophodnog.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu