NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ozdravljenje zdravstva

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nedavno je iznelo detalje projekta reforme zdravstvenog sistema, koji će se finansirati od kredita Svetske banke u vrednosti od 20 miliona dolara. Dodatnih 3,5 miliona dolara obezbediće Vlada Srbije i resorno ministarstvo

      “Svojim opštim reformama i uspostavljanjem kredibiliteta, Srbija se kvalifikovala za specijalni status Međunarodne agencije za razvoj (International Development Agencdž - IDA)”, stoji u saopštenju Ministarstva zdravlja. Za ovaj kredit postignut je “grace period” od 10 godina, nakon čega sledi period otplate od 10 godina sa kamatnom stopom od 0,75 odsto, koja se po IDA statusu koristi samo za naknadu troškova servisiranja kredita.
       “Serbia Health Project” je prvi projekat u zdravstvenom sektoru, sa ciljevima da se izvrši planiranje i prestrukturiranje sistema zdravstvene zaštite i reforma zdravstvenog osiguranja. Ipak, jedan od najznačajnijih ciljeva reforme zdravstva jeste vraćanje dostojanstva pacijentima i zdravstvenim radnicima, u čemu je ključni element razvoj osećaja sopstvene odgovornosti svakog učesnika.
       Projekat se sastoji od nekoliko komponenti: prestrukturiranja zdravstvene službe, finansiranja i politike upravljanja sistemom zdravstvene zaštite, kao i upravljanja, praćenja i evaluacije samog projekta.
       “Ozdravljenje zdravstva, kao sastavni deo opšte reforme u Srbiji na njenom putu ka Evropskoj zajednici, jedan je od prioriteta za građane, zdravstvene radnike i Vladu Srbije”, istakao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.
       Takođe je pri Ministarstvu zdravlja osnovan Sektor za međunarodnu saradnju, koji radi na usklađivanju sredstava sa potrebama i korišćenju međunarodnih standarda za definisanje projekata, formulisanje strategije, kao i finansijskog kontrolisanja.
       Kako stoji u saopštenju Ministarstva zdravlja, očekivani rezultati ovih napora doneće bržu i bolju administraciju, poboljšanje odnosa između pacijenata i zdravstvenih radnika, bolju higijenu i kvalitetniju tehničku opremljenost zdravstvenih ustanova.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu