NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Eduard Limonov na slobodi

      Na železničkoj stanici Paveljecka u Moskvi, uz šampanjac i bezbroj kamera, poklonici i novinari dočekali su “najpoznatijeg političkog zatvorenika” današnje Rusije, Eduarda Limonova koji je doputovao iz grada Engelsa, gde je izdržavao četvorogodišnju robiju, na - uslovnu slobodu.
       Predstava je počela još u Engelsu kada ga je 20 poklonika ispratilo do reke Volge u kojoj se okupao, potom su mu uručili bocu konjaka, poklon Borisa Berezovskog koji u Londonu čeka da sud odluči da li će ga izručiti Rusiji, ili ostaviti da u miru “gricka” svoje bogatstvo.
       Tako su ispunjene dve od tri želje koje je poznati zatvorenik izgovorio na izlasku iz zatvora - treća je bila “da oseti ukus žene”.
       Eduard Limonov je svojim prijateljima obećao da više neće dozvoliti sebi da dospe u zatvor, ali da će se sasvim sigurno baviti politikom. “Nastaviću gde sam stao”, rekao je na konferenciji za novinare.
       Razočarao je svoje čitaoce rekavši da neće više pisati. “Pisaću samo u krajnjoj nuždi. Mora da se zna da su naši zatvori sada okrečeni, da su uslovi bolji nego ranije, ali to je daleko od dobrog, i dalje ima maltretiranja, gladovanja... Tamo sede nesrećni ljudi.” Svih osam knjiga koje je napisao u zatvoru bavile su se tom tematikom i veoma dobro su se prodavale.
       Uslovna sloboda Limonova trajaće do 6. aprila 2005. godine, a za to vreme moraće jednom nedeljno da se javlja sudskim organima u mestu gde bude živeo, ukoliko se nešto ne promeni posle žalbe koju je najavio osuđenik, uprkos tome što je posle izricanja presude izjavio da prihvata i da se neće žaliti.
       Da podsetimo, za delo za koje je prvobitno bio optužen (podrivanje ustavnog sistema, rušenje državnog poretka, terorizam...) bila je zaprećena kazna od najmanje četiri godine.
       Možda i zbog pritiska javnosti, suđeno mu je samo za nezakonito nabavljanje, posedovanje i rasturanje oružja. Osuđen je na četiri godine, od kojih je dve već prošlo.
      
       LJ. M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu