NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Trinaesti čovek

Ćićevac za manje od tri godine promenio pet garnitura vlasti

      Mala pomoravska komuna, sa nešto manje od 9 000 upisanih birača i samo 19 biračkih mesta, postala je svojevrstan simbol političke nestabilnosti u Srbiji jer su u ovom mestu 22. juna, po treći put za manje od tri godine, održani izbori za lokalnu skupštinu i, po prvi put, za predsednika opštine. Od septembra 2000. godine Ćićevčani su promenili četiri garniture na vlasti - dve legalno izabrane i dva privremena veća, a sada ih očekuje i peta ekipa. Ko će biti novi predsednik opštine znaće se nakon drugog kruga koji je zakazan za nedelju, 6. jula.
       Na izborima 22. juna, od devetorice kandidata za predsednika opštine, najviše glasova od 4 697 građana, koliko je izašlo na birališta, dobio je Zlatan Krkić (DS-Reforme Srbije), čak 35,17 odsto. Krkić je, inače, od novembra 2002. godine bio na čelu petočlanog Privremenog veća koje je imenovala Vlada Srbije na predlog Ministarstva za lokalnu samoupravu.
       Pored Krkića u drugi krug se plasirao i predsednik SO Ćićevac u prošlom sazivu Slavoljub Jovanović Lutan (Srpski pokret obnove) za koga je glasalo 879 građana ili 18,71 odsto. Ostali kandidati su daleko zaostali a zanimljivo je da su se na treće mesto “plasirali” favoriti SPS odnosno Ivkovićeve SNS, Zoran Stolić i Vera Mikić.
       Većinu, ukoliko se to može nazvati većinom, ima Demokratska stranka sa 6 odborničkih mesta. Drugi po snazi je Srpski pokret obnove sa 4 odbornika, SPS i DHSS imaju po 3, SNS, DSS i SSJ po 2 a G17 plus, SRS i Grupa građana Miodrag Macić po jednog. Jedina stranka koja nije uspela da obezbedi odbornički mandat je Socijaldemokratska partija.
       Da bi obezbedila potrebnu većinu od 13 odbornika Demokratska stranka, kao najjača i najbrojnija, moraće da pregovara sa Srpskim pokretom obnove, Demohrišćanskom strankom, G17 plus a, verovatno, i sa Ivkovićevom SNS i DSS. Lako se može dogoditi da ključni “trinaesti čovek” bude Miodrag Macić, bivši predsednik Privremenog veća i nekadašnji član Demokratske stranke. Sve je sada stvar trgovine i dogovora koji ima svoju cenu.
       Koliko su izbori u Ćićevcu bili značajni za stranačke “centrale” govori i spisak gostiju koji za vreme Svete trojice, kada se ovde održava veliki narodni vašar-panađur ili nešto pre toga, pohodili ovu malu opštinu. Branislav Ivković je, sa favoritom SNS Verom Mikić, obilazio pijace a bili su tu i Vuk Drašković, Gordana Čomić, Aleksandar Vučić, Miroljub Labus, Mlađan Dinkić, Ivica Dačić, Vladan Batić. Da interesovanje za izbore u Ćićevcu ne jenjava najbolje ilustruje najava posete premijera Zorana Živkovića koji bi danas (petak) trebalo da “svrati na pola sata”, tek toliko da pripomogne Zlatanu Krkiću pred drugi krug izbora.
       Na izborima septembra 2000. godine SPS je bio najjači osvojivši 18 odborničkih mandata. Po sedam mandata pripalo je jedinstvenom DOS-u i Srpskom pokretu obnove a jedan grupi građana. Nakon formiranja nove republičke vlade, početkom 2001.godine, na pojedine odbornike SPS počinje da se vrši pritisak kako bi vratili mandate, što su četvorica i učinila aprila iste godine. Tada su mandate vratili i odbornici SPO i DOS pa je,zbog krize rukovođenja, Vlada Srbije maja 2001. godine uvela privremene mere i formirala Privremeno veće. Na čelu tog veća bio je, već pominjani, Miodrag Macić - Mija Mačak, u to vreme član Demokratske stranke.
       Nakon izbora u jesen 2001. godine konstituisan je novi saziv SO Ćićevac. Socijalistička partija Srbije je i ovoga puta osvojila najviše odborničkih mesta - 13, ali to nije bilo dovoljno da se vrati na vlast jer su DSS ,sa 11, SPO sa 6, grupa građana sa 2 i Demokratska stranka sa jednim odbornikom formirali koaliciju. Za predsednika je izabran Slavoljub Jovanović (SPO) dok su DSS pripala mesta potpredsednika (Predrag Janev) i predsednika Izvršnog odbora (Rajko Vulić). Koalicija je kako-tako funkcionisala do sredine prošle godine kada je došlo do sukoba između Jovanovića i Janeva sa jedne i Vulića sa druge strane.
       Sukob je eskalirao 13. septembra 2002. godine. Zakazana sednica SO Ćićevac nije održana jer je 21 odbornik - 13 iz SPS, 4 iz DSS, 2 iz SPO i po jedan iz DS i grupe građana, vratio mandate. Pokušalo je rukovodstvo opštine u poslednjem trenutku da ospori mandate nekim odbornicima SPS koji su,u međuvremenu, prešli u Ivkovićevu Socijalističku narodnu stranku, ali bilo je prekasno. Dobro upućeni kažu da je iza cele akcije stajalo nekoliko funkcionera Demokratske stranke iz Kruševca koji su “pobunjenim” odbornicima obećali mesto u budućem privremenom veću.
       Jedini pravi pobednik u ovoj igri postala je Demokratska stranka koja je umesto jednog odborničkog dobila tri mesta u Privremenom veću i izvanrednu startnu poziciju za ovogodišnje izbore. Ovoga puta DS šansu nije propustila i postigla je znatno bolji rezultat nego u jesen 2001. godine. Ipak, ni to neće biti dovoljno da samostalno vlada ćićevačkom opštinom.
      
       SLAVIŠA MILENKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu